Az óriás tengerjáró hajók ellen tüntettek Velencében

Tüntetők és rendőrség közötti összecsapással zajlott Velencében vasárnap a vízen és szárazföldön is rendezett tiltakozó megmozdulás a szigetek között közlekedő óriás méretű hajók ellen. No Grandi Navi (Nem a Nagy Hajókra) jelszóval Velence lakosai, környezetvédő szervezetek és a globalizáció ellen fellépő mozgalom olasz csoportjai együtt vonultak a város kikötőjéhez, ahol gumibotos rohamrendőrök szorították vissza a tömeget.

A tüntetők a hajókon használt narancssárga mentőmellényben, színes gumimatracokkal és gyerekeknek való úszógumikkal felszerelkezve tiltakoztak a lagúnák városába évente érkező 650 tengerjáró hajó ellen. A demonstráció később a Canal Grande csatornáján folytatódott, ahol a tüntetők száz csónakkal, ladikkal, gondolával lezárták a vízi közlekedést megakadályozva a tengerjáró hajók mozgását.

A tüntetők a következő napokban további megmozdulásokat ígértek. A No Grandi Navi mozgalom tavaly jött létre az évente több millió turistát magukkal hozó tengerjáró hajók ellen a toscanai Giglio szigeténél 2012 januárjában történt hajószerencsétlenség után, ahol a Costa Concordia zátonyra futott.

A velencei környezetvédők szerint az épületnyi magas, több száz méter hosszú, negyven ezer tonna feletti hajók, amelyek egészen a Canal Grande bejáratáig hajóznak és a Szent Márk térnél horgonyoznak le, veszélyeztetik Velence biztonságát és szennyezik a lagunát. Azt szorgalmazzák, hogy a tengerjáró hajók Velencén kívül, a lagúnák bejáratánál kössenek ki. Az IlSole24Ore napilap korábbi számításai szerint az óriás hajók kitiltása évi 365 millió eurótól fosztaná meg Velence kasszáit. Ezért nem ért vele egyet Giorgio Orsoni velencei polgármester.

Kimaradt?