A Moldovai Köztársaságba látogat a közeljövőben Klaus Iohannis államfő

Telefonon tárgyalt hétfőn Klaus Iohannis államfő a Moldovai Köztársaság megválasztott elnökével, Maia Sanduval. Az egyeztetésen többek között elhangzott, hogy a román elnök hivatalos látogatást tesz a közeljövőben a Pruton túli országba.

Iohannis maga és országa nevében gratulált Maia Sandunak a moldovai elnökválasztás második fordulójában aratott elsöprő győzelméhez. A beszélgetés keretében ugyanakkor megegyeztek abban, hogy a Románia és Moldova közötti kétoldalú kapcsolat tekintetében a fő cél a Chişinău európai integrációját célzó stratégiai partnerség kiterjesztése és elmélyítése. E törekvés első lépéseként a román elnök Maia Sandu meghívására – amelyre beiktatása után kerül sor – hivatalos látogatást tesz a Moldovai Köztársaságba – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

A beszélgetés során Iohannis leszögezte: a Maia Sandu által az elnökválasztáson elért eredmény „a demokrácia győzelmét" jelenti, és döntő lépésnek számít a Moldovai Köztársaság európai integrációjának visszafordíthatatlansága tekintetében, amelyet Románia továbbra is fenntartások nélkül támogat.

„A Moldovai Köztársaság polgárai szavazatukkal egyértelműen kifejezték támogatásukat a jogállamiság megerősítése, a korrupció elleni küzdelem felgyorsítása, az erős, jól teljesítő, az érdekükben dolgozó és valóban európai intézmények kiépítése iránt. Az ez irányú törekvések – különös tekintettel az Európai Unióval kötött társulási megállapodásba foglalt reformok megvalósítására – maradnak az egyetlen biztosítékai a Moldovai Köztársaság polgárai jólétének" – idézi az elnököt a közlemény.

A román államfő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy sikerülni fog egy olyan politikai összetételű kormányt alakítani, amely határozottan és egyértelműen támogatja az újonnan megválasztott elnök reformprogramját és Európa-párti hozzáállását.

Az elnök és Ludovic Orban kormányfő gratulációin kívül a román politikai pártok is üdvözölték Maia Sandu győzelmét. Eugen Tomac, a Moldova és Románia egyesülését nyíltan hirdető, Traian Băsescu volt román államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke meggyőződéses Nyugat-párti politikusként jellemezte Sandut, Moldova első, román állampolgársággal is rendelkező, „és ezt nem titkoló" elnökét. A PMP elnöke a két országot összekötő infrastruktúra fejlesztését sürgette, és bejelentette: pártja javasolni fogja, hogy a decemberi választások után alakuló bukaresti kormányban egy különálló minisztériumra bízzák a moldovai kapcsolatok fejlesztését.

Sandu győzelmét Marcel Ciolacu bukaresti házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is üdvözölte. Mindketten úgy értékelték: a moldovai választók történelmet írva Európa, a demokrácia és fejlődés felé fordultak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?