Piatra Neamţ: a tragédia napján költöztették oda az intenzív osztályt, ahol a tűzvész keletkezett

A tragédia napján, szombaton költöztették le a Piatra Neamţ-i (karáncsonkői) Megyei Kórház intenzív osztályát a harmadik emeletről a másodikra, ahol a végzetes tűz keletkezett – jelentette ki George Lazăr, a moldvai megye prefektusa a Digi24 hírtelevíziónak.

A kormánymegbízott szerint az áthelyezésről nem értesítették sem a prefektúrát, sem a megyei közegészségügyi igazgatóságot (DSP), és előzetes terv sem készült róla, így nem is tudja, hogy mi indokolta.

A szombat esti kórháztűzben tíz páciens (akik koronavírus-fertőzéssel feküdtek az intenzív osztályon) meghalt, hét pedig súlyosan megsérült. Testfelületének 40 százalékán másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett az ügyeletes orvos, Ion Denciu, aki megpróbálta kimenteni az áldozatokat a lángokból. Az orvost egyébként szombat reggel egy belgiumi katonai kórházba szállították, amely égési sérültek kezelésére szakosodott.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) szerint szombaton 19 órakor riadóztatták a tűzoltókat, akik a hívástól számított öt percen belül a helyszínre értek, és húsz perc alatt eloltották a két kórteremben felcsapott, rendkívül erős lángokat. A DSU tájékoztatása szerint 140 tűzoltó, orvos és mentőápoló segédkezett a helyszínen, nyolc tűzoltóautó, egy emelős kocsi és 18 mentőautó is a helyszínre sietett.

A tüzet a gyanú szerint az egyik automata berendezés meghibásodása okozta, és az oxigénnel dúsított levegőben gyorsan tovább terjedtek a lángok. Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap délelőtt a kormányhivatalban válságstábot hívott össze a történtek kivizsgálására.

A tűzesettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?