Élőben közvetítik a marosvásárhelyi Bethlen-szobor szűk körű avatóünnepségét

Az érvényben levő járványügyi szabályozások nem teszik lehetővé, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát ünnepélyes rendezvény keretei között leplezzék le Marosvásárhelyen, ezért a szobrot a fejedelem halálának 391. évfordulóján, november 15-én, vasárnap 15 órakor szűk körben avatják fel, közölte az RMDSZ.

Az eseményen részt vesz Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.A szervezők a marosvásárhelyi polgárok megértését kérik, ugyanakkor arra bátorítják őket, hogy a Marosvásárhelyt szabad királyi városi rangra emelő fejedelem iránti tiszteletüket az avatást követő napokban egy szál fehér virág szobornál való elhelyezésével fejezzék ki.

Az eseményt az RMDSZ Facebook-oldalán és az Erdélyi Magyar Televízióban közvetítik. Emellett azt tervezik, hogy amennyiben a járványügyi szabályozás megengedi, 2021. április 29-én, a Marosvásárhely számára kiállított kiváltságlevél 405. évfordulóján nagyszabású, méltó ünnepség keretében emlékeznek meg a fejedelemről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?