Napi 25 ezer új esetet jósol decemberre Alexandru Rafila

Romániában decemberre meghaladhatja a 25 ezret a napi új koronavírusos esetek száma – vélekedett csütörtökön Alexandru Rafila orvos, az Országos Mikrobiológiai Társaság elnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjelöltje.

„Ha ma csaknem tízezer esetünk van, akkor láthatjuk, hogy milyen ugrások voltak egyik hétről a másikra, és most az átlagos esetszámra gondolok, nem egy adott napra. Kezdetben ötszázat ugrottunk, később ezer esetet, most van egy csaknem kétezres ugrásunk egy hét alatt” – jelentette ki a professzor, aki szerint a napi 25 ezer eset elérése sem kizárt.

Hozzátette, hogy a „fő probléma” nem annyira az, hogy hány eset van, hanem az, hogy hány páciensnek alakul ki a fertőzés közepes vagy súlyos formája, akik kórházba, illetve az intenzív osztályra kerülnek.

Rámutatott: ha ezt a két problémát nem sikerül kezelni – márpedig „az egészségügy nem gumiból van, amit a végtelenségig lehet nyújtani” –, akkor nőni fog a napi halálesetek száma is, amivel már most is a harmadik-negyedik helyen állunk az Unióban. Ha a fertőzöttek számával is előbbre lépünk a rangsorban (most a 10-12. helyen vagyunk), a halottak száma megduplázódhat, sőt megháromszorozódhat” – fogalmazott Rafila.

(Címlapi illusztráció forrása: nagybányai sürgősségi kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?