„Óriásszem” forog Budapest közepén

A világ legnagyobb mobil óriáskerekét költöztették Budapestre, magassága mintegy 65 méter. A Belváros önkormányzata és a Sziget Szervezőiroda közös projektje nyomán az V. kerületi Erzsébet téren elhelyezett monumentális Sziget Eye hat héten át marad jelenlegi helyén.

Hasonló kerekek számos világvárosban működnek és mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. A Magyarországon most felállított kerék is megjárt már számos nagyvárost Párizstól, Brüsszelen át Milánóig.

Az építmény a hasonló, ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb hozzáférhető eszköz egész Európában; 65 méter magas, összesen 41 darab, 8 fős, légkondicionált, zárt kabinnal és egy 4 fős VIP kabinnal működik. Maximális kapacitása 332 fő és a menetidő minimum 10 perc. A rendkívül látványos óriáskerék alkotóelemeit 24 db 40’ konténerben szállították a helyszínre és egy 160 tonnás daru segítségével 20 ember építette 6 nap alatt.

Működése - elektromágneses rendszerének köszönhetően - tökéletesen zajmentes. A kabinok fedettek és légkondicionáltak.

Felnőtteknek egy kör 8 euró, míg a 140 cm alatti magasságú gyermekek 5 euróért ülhetnek fel a kerékre. Vasárnaptól csütörtökig 10-től 24-ig óráig, péntekenként és szombatonként pedig 10-től éjjel 2-ig forog a kerék.

Kimaradt?