Bibliai élménypark nyílik Amerikában

Disneyland stílusú kreacionista vidámpark épül Kentucky államban, a híres-hírhedt Teremtés Múzeuma kezdeményezés folytatásaként. Akárcsak a múzeum, az élménypark fő üzenete is az lesz a fiatalok és gyerekek felé, hogy mindent, amit a Biblia ír, szó szerint kell értelmezni, különös tekintettel a teremtésre, és az Ószövetség történeteire, amelyeket más keresztény irányzatok hajlamosak metaforaként interpretálni és a szó szerinti események helyett a mögöttes üzenetekre figyelni bennük.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a park vezető tervezője, Patrick Marsh egyenesen azt mondta, a céljuk annak illusztrálása, hogy a bibliai történetek mennyire realisztikusak, és hogy az egész nem csak legendák és példamesék gyűjteménye, hanem valós történelem.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KS8MkWUeUHw

Ennek jegyében a parkban felépül egy életnagyságú, 150 méteres, fából készült Noé bárkája. Megmutatják azt is, mit pusztított el az Úr az özönvízzel, de hogy ne legyen túl félelmetes, az istentagadó pogány szentélyek bemutatása Disney-szerű lesz. A park szóvivője hozzátette, hogy ugyan az a céljuk, hogy a parkban mindenki jól érezze magát, azért azt is meg akarják mutatni, milyen szörnyű sors vár a bűnösökre.

A többi látványosság is a kreacionizmus alapvetéseit igyekszik majd megerősíteni: hogy a világot az Úr hat nap alatt teremtette hatezer évvel ezelőtt, a Grand Canyon a bibliai özönvíz nyomán alakult ki, a dinoszauruszok nem több tízmillió, hanem csak párezer évvel ezelőtt éltek, és minden tudományos eredmény, ami ennek ellentmond, az ördög műve.

A készítőknek egészen konkrét elképzeléseik vannak arról, hogyan oldotta meg Noé, hogy a bárkán elférjen a körülbelül ezer állatpár: például tojás formájában vitte fel a hajóra a nagy testű hüllőket és a dinoszauruszokat, a világ összes kutyafajtáját pedig letudta egy farkaspárral. Bár adná magát az ötlet, hogy a háromszintes bárkán valódi állatkertet rendezzenek be, ez a hajó szomszédságában egy külön attrakció lesz. Az állatok élelmezését és a trágyaproblémát is megoldották.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FKmW8-rJltY

A további attrakciók között szerepel egy vízi hullámsavút, ami az Egyiptomot érő tíz csapást eleveníti fel, és a végén maga Mózes választja ketté benne a Vörös-tengert; illetve Bábel tornya, egy 30 méter magas épület, amiben a nyelvek összezavarásának történetét egy 500 fős teremben, speciális effektekkel megtűzdelt mozielőadásban ismerhetik meg a látogatók.

A teljes projekt 150 millió dolláros összköltségvetéséből egyelőre csak 12,3 millió van meg befektetőktől, illetve még 12,7 milliót adakoztak össze lelkes támogatók. Azonban csak a gigászi bárka megépítéséhez még 23 millió kellene ezen felül. A projekt weboldalán nagyszabású gyűjtés indult, havi 10 és 500 dollár közötti adomány ellenében lehet például a hajó egyes deszkáit és gerendáit örökbe fogadni. Már lehet éves bérleteket is venni (95 dollár az egyéni, 140 a családi).

A park építése körül éles vitákat szül, hogy Kentucky különleges állami támogatást nyújtott a projektnek: a nyitás utáni első tíz évben a park az építési költségének 25 százalékát visszaigényelheti a saját maga által befizetett forgalmi adóból. Mivel így végső soron az adófizetők dollárjaiból épül a park egy része, sokan tiltakoznak, hogy a tudomány állításaival szöges ellentétben levő, magát a tudománnyal egyenértékű alternatív teóriaként hirdető kreacionista eszmék terjesztését támogatja az állam közpénzből. Amerikában az alkotmány rögzíti az állam és az egyház különválasztását, és ez a fajta támogatás egyes értelmezések szerint sérti ezt az alapelvet.

A parkot építő szervezet vezetője szerint a támogatás egyáltalán nem alkotmányellenes, park csak visszakap egy kis pénzt abból a turisztikai bevételből, amit az egész államnak hoz, és különben is, „ha valaki egy Harry Potter-vidámparkot építene, amiben azt tanítja, hogy a boszorkányság milyen mókás dolog, senkinek egy szava nem lenne, bezzeg ha a Biblia a téma, rögtön megőrül mindenki".

Kimaradt?