PSD: a PNL azért nem nyújtja be a költségvetést, hogy az emberek ne lássák, mi jön a választások után

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért nem nyújtja be a költségvetés-tervezetet, hogy az emberek ne lássák, hogy mi következik a választások után, ha ők maradnak hatalmon – olvasható a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati Facebook-bejegyzésében. 

„Románia egyik legnagyobb bankjának közgazdásza szerint a költségvetés lyukainak betömése érdekében a kormány inkább az áfa-emelést választaná, mert az intézkedést gyorsan alkalmazható, és azonnali hatása van, mivel az áfát a legkönnyebb begyűjteni. Az áfa-emelés azonban látható lenne a költségvetési tervezetben, ezért a PNL inkább megszegi a 2002/500-as törvényt, és a választások előtt nem nyújtja be következő év költségvetését, hogy az emberek ne lássák, hogy mi következik a választások után, ha a liberálisok hatalmon maradnak” – áll a bejegyzésben. 

A PSD emlékeztet: az érvényben lévő jogszabályok értelmében a kormánynak a költségvetés tervezetét legkésőbb október 15-éig be kell benyújtania a parlamentbe. 

Ezzel kapcsolatban Florin Cîţu pénzügyminiszter azt nyilatkozta szombaton, hogy azért nem nyújtja be a jövő évi költségvetés-tervezetet, mert ez törvénytelen lenne. A tárcavezető rámutatott: a közpénzügyekre vonatkozó 2002/500-as törvény értelmében, amennyiben a parlamenti választásokra egy adott esztendő utolsó három hónapjában kerül sor, a pénzügyminisztériumnak az új kormány beiktatását követően kell benyújtania a következő évi költségvetést.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?