Önkéntesek tisztították a megrongált kolozsvári honvédemlékművet

Horváth Anna alpolgármester felhívására mintegy félszázan vonultak csütörtök délután a kolozsvári Kismező utcai temetőbe, hogy megtisztítsák a nemzeti összetartozás napjára piros festékkel leöntött első világháborús honvédemlékművet.

A közmunkára érkezett kolozsváriak segítségére végül nem volt szükség, mert a műemlékvédő szakemberek a gránitobeliszk nagynyomású vízsugárral és homokkal történő tisztítást javasolták. Ehhez sikerült a megfelelő felszerelést, szakembert, valamint a vizet és az áramot is biztosítani a temetőben.

Horváth Anna az MTI-nek elmondta, a munkát várhatóan pénteken sikerül befejezni. Az alpolgármester pozitív fejleménynek tekintette, hogy az emlékmű megrongálását a román közösség is elítélte, sőt, a csütörtökre meghirdetett közmunkára is jelentkeztek román fiatalok. "Csak remélni merem, hogy efféle többet nem ismétlődik meg Kolozsváron" - nyilatkozta Horvátha Anna.

Mint megírtuk, Kolozsváron kedden piros festékkel öntötték le a Kismezői temetőben azt az első világháborús honvédemlékművet, amelynél a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület szeretett volna kedden délután megemlékezést tartani a trianoni döntés évfordulója alkalmából.

 A megemlékezést a polgármesteri hivatal egy olyan törvénycikkre hivatkozva nem engedélyezte, amely tiltja a fasiszta, kommunista, rasszista vagy sovén tömegrendezvényeket, illetve az olyan gyülekezéseket, amelyek a haza és a nemzet becsmérlését szolgálják, nemzeti vagy vallási alapú gyűlöletre uszítanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?