Csaknem 40 ezer külföldön élő román állampolgár regisztrált levélszavazásra

Csaknem 40 ezer külföldön élő román állampolgár regisztrált levélszavazásra a decemberi parlament választásokra – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A regisztrációs időszak csütörtökön éjfélkor lejárt. Az AEP nyilvántartása szerint összesen 39 238 külföldön élő román állampolgár jelezte, hogy levélben kíván alkotmányos szavazati jogával élni.

A legtöbb kérelmet a Nagy-Britanniában (9224), Németországban (5772), Olaszországban (3378), Spanyolországban (3338) és Franciaországban (2769) élő romániaiak nyújtották be. Több mint ezer kérés érkezett belgiumi, hollandiai, svájci, ausztriai, egyesült államokbeli, és írországi románoktól.

Ugyanakkor 3939 külföldi román regisztrált, hogy külföldi szavazóhelyiségben voksoljon. A külföldi választói névjegyzékbe történő nyilvántartásba vétel határideje szeptember 21-én lejárt. A parlamenti választásokon csak azok a román állampolgárok szavazhatnak külföldön (december 5-én és 6-án), akiknek nem Romániában van a lakhelyük. A regisztráció mindkét esetben 2020. április elsején kezdődött.

(Nyitóképen: Constantin Florin Mituletu-Buică, az AEP elnöke és Ovidiu Oprea, az AEP igazgatója | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?