Elaltatják a városi rókákat Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgyön befogott veszett róka miatt begyűjtik és elaltatják a város területén lévő ragadozó állatokat, amelyek nem kaptak veszettség elleni oltást, tájékoztatta lapunkat Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos szerint csütörtökön ülésezett a járványügyi bizottság és eldöntötték, hogy bármennyire is szeretik az állatokat, a törvény előírásait be kell tartani.

Ez azt jelenti, hogy a veszettként diagnosztizált róka befogási helyét, a Szemerja negyedi Hófehérke óvoda három kilométeres területét védelmi területnek minősítették. Innen a következő napokban a hatóságok begyűjtik az összes rókát, amiből még lehet 5-6 példány, illetve a kóbor kutyákat, macskákat is, és elaltatják őket. Emellett kijelöltek egy tíz kilométeres felügyeleti területet is, és követik az ott élő állatok viselkedését.

Mint arról beszámoltunk a hatóságok hétvégén fogtak be egy rókát a Hófehérke óvoda területén. Az állatot elaltatták és két helyi, illetve egy bukaresti laborvizsgálat is azt mutatták, hogy veszett volt. A róka elaltatása miatt több állatvédő támadta a főállatorvost, aki azonban leszögezte: a lakosság és a gyerekek biztonsága fontosabb, mint az érzelmi szempontok. Mivel az állat veszettsége beigazolódott, törvény szerint el kell altatni a védelmi övezetben lévő ragadozó állatokat.

Sikó Barabási Sándor arra kéri a lakosságot, működjenek együtt a hatóságokkal, kutyáikat és macskáikat ne engedjék szabadon, ismeretlen állattal ne barátkozzanak. Ha pedig állati tetemet látnak, ne érjenek hozzá, hanem értesítsék a rendőrséget vagy a helyi állatorvost.

Kimaradt?