Bár 12 településen online zajlik az oktatás, késik a táblagépek beszerzése Hargita megyében

Bár a tanügyminisztérium kérésére már májusban felmérést készített a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a digitális oktatáshoz szükséges eszköz-szükségletről, a mai napig egyetlen diák sem kaphatta a kezébe az állam által ígért táblagépet. Pedig kelendőek lennének, mert a megyében több településen kizárólag online zajlik az oktatás. 

Hiába fut három „fronton” is a digitális oktatáshoz szükséges eszközök beszerzésének folyamata, kézzel fogható eredmények még nincsenek – derült ki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség Maszolnak elküldött válaszaiból. Arra voltunk kíváncsiak, mikor kaphatnak eszközöket a diákok az egyre több településen piros forgatókönyv szerint zajló oktatáshoz.

A tanfelügyelőség közlése szerint folyamatban van a közbeszerzési eljárás 1620 tabletre, maszkokra és fertőtlenítőszerekre. Ezeket a 756. számú kormányrendelet által kiosztott 2 millió lej segítségével fogják megvásárolni. Ezen kívül várják azokat a tableteket, amelyeket a tanügyminisztérium „Școala de acasă” programjának keretében juthatnak Hargita megyébe. 3891 táblagépről van szó, hátrányos helyzetű gyermekek számára. A tanfelügyelőség szerint ezek „bármely napon” megérkezhetnek, és elosztásuk elő van készítve intézményekre lebontva.

Mindezeken túl folyamatban van a 144. számú sürgősségi kormányrendelet alapján a Országos Versenyképességi Program pályázatának átszervezése. Szerdán jelent meg a kiírás végső változata, amelyben például kiderült, hogy az iskolák helyett már nem tud pályázatot letenni a tanfelügyelőség – emelték ki. Ebben a programban tehát az intézmények pályázhatnak majd IT-felszerelésekre európai uniós forrásokból.

A tanfelügyelőség szerint vannak olyan intézmények Hargita megyében, amelyek kaptak eszközöket önkormányzatoktól, vagy vásároltak saját forrásból, azonban ezeről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. Mint írták: „az önkormányzatok is érdekeltek és segíteni akarnak. Van ahol ez nehezebb, de partnerségben kisegítjük egymást abban, ami a pályázatok megírását illeti”.

12 településen kizárólag online oktatás zajlik

Az ezer lakosra számított fertőzési ráta Székelyudvarhely, Fenyéd és Csíkmadaras után Csíkszeredában, Szentegyházán, Felsőboldogfalván, Lövétén, Csíkszentmihályon, Bögözben, Kászonaltízen, Tusnádon és Zetelakán is 3 fölé emelkedett. Ezeken a helyeken online oktatásra állnak át a tanintézmények.

Szerdától online oktatásra álltak át a tanintézmények Hargita megye újabb 9 településén – közölte a Maszol érdeklődésére Adrian Pănescu, a megyei prefektusi hivatal szóvivője. A megyei vészhelyzeti bizottság keddi döntése értelmében az érintett településeken november 1-ig nem fogadhatják a gyerekeket az iskolák és óvodák. A más besorolás alá eső bölcsődék folytathatják tevékenységüket

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?