A PNL megtámadja az alkotmánybíróságon Iordache kinevezését a Törvényhozási Tanács élére

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtámadja az alkotmánybíróságon Florin Iordache szociáldemokrata párti (PSD-s) parlamenti képviselő kinevezését a Törvényhozási Tanács elnöki tisztségébe – jelentette be szerdán Florin Roman, a liberálisok alsóházi frakcióvezetője.

Roman szerint a PNL „besegít” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőinek, akik matematikailag nem tudnak annyi aláírást összegyűjteni saját pártjukon belül, amennyi szükséges az alkotmánybírósági óváshoz.

„Florin Iordachénak, a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet szerzőjének, amely miatt románok százezrei vonultak az utcára, hogy megvédjék a demokráciát, nincs mit keresnie a Törvényhozási Tanács elnöki posztján. Elfogadhatatlan, hogy 2020-ban Liviu Dragnea szolgája ilyen fontos pozíciót töltsön be, jóllehet a PSD azt állítja, hogy szakítottak a Dragnea-korszakkal. A tegnapi szavazás éppen ennek az ellenkezőjét mutatja, mi több, azt is megmutatja, hogy a Dragnea-korszak legkárosabb szereplői a román állam kulcspozícióiba kerülnek" – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Roman.

Colegii juriști lucrează serios la sesizarea către CCR, împotriva lui Florin Iordache, impus de blatul PSD-USR, in...

Közzétette: Florin Roman – 2020. október 21., szerda

 

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes ezzel kapcsolatban kifejtette: Iordache nem kapott annyi szavazatot, amennyi megválasztásához szükséges lett volna. „Florin Iordache megválasztása törvénytelen. Bárki elolvashatja a Törvényhozási Tanács szervezéséről és működéséről szóló törvény 9. cikkelyét és láthatja, hogy az elnököt a képviselők és a szenátorok többsége választja meg” – nyilatkozta Turcan.

Korábban Dan Barna, az USR elnöke bejelentette, hogy pártja kérni fogja az alkotmánybíróságtól, hogy érvénytelenítse a Törvényhozási Tanács elnökének kinevezését, mert nem szerezte meg a szükséges szavazatszámot. A parlament plénuma kedden határozott Florin Iordache kinevezéséről a Törvényhozási Tanács elnökévé. A titkos szavazáson Iordache megválasztását 185 törvényhozó támogatta, 43 ellene voksolt. Barna szerint valamenniy képviselő és szenátor többségének a szavaztára lett volna szükség, azaz minimum 233 támogató voksra.

(A nyitóképen: Florin Iordache | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?