Sepsiszentgyörgyön is szigorítanak a korlátozásokon – átlépték a háromezrelékes küszöböt

Sepsiszentgyörgyön is átlépte az új koronavírusos fertőzéses esetek aránya a három ezreléket, ezért a hatóságok újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be a háromszéki megyeszékhelyen.

Keddtől kötelező lesz a védőmaszk viselése nyitott és zárt köztereken egyaránt. Ugyanakkor az összes sepsiszentgyörgyi oktatási intézmény a piros forgatókönyv szerint online oktatásra tér át. Az új intézkedésekről hétfőn a sepsiszentgyörgyiek már a mobiltelefonos RO-Alert rendszerben is kaptak értesítést, amelyben a hatóságok felhívják a figyelmet a kötelező maszkviselésre és az online oktatás bevezetésére is.

Több mint 180 fertőzött két hét alatt

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a helyzetet és a hatósági intézkedéseket. Az elöljáró szerint szomorú, hogy a megyeszékhelyen meghaladta a koronavírus-fertőzöttek aránya a három ezreléket. Sepsiszentgyörgyön ez lakosságarányosan azt jelenti, hogy 180-nál több fertőzött esetében lép életbe a vörös besorolás.

A háromszéki megyeszékhelyen az elmúlt 14 napban 211 koronavírus fertőzöttet azonosítottak. A polgármester szerint a megyei vészhelyzeti bizottság kizárólag a közösségi terjedést veszi figyelembe, tehát külön számolják az idősotthonokban vagy kórházban kialakuló fertőzésgócokat.

Mivel Sepsiszentgyörgyön ezer lakosra számítva a közösségen belüli fertőzések meghaladták a hármat, a következő két hétben minden oktatási intézmény vörös forgatókönyv szerint működik, azaz a diákok távoktatásban tanulnak tovább. Emellett nem működhetnek a vendéglők a szerencsejáték-termek és bezárja kapuit a mozi és a színház is.

Sepsiszentgyörgyön kötelező a védőmaszk viselése a közterületeken, mindenhol. A sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta: azt kérték a prefektúrától, hogy az ellenőrző hatóságok az első napokban ne büntessenek, hanem tájékoztassák és figyelmeztessék a lakosságot az ilyenkor érvényes szabályokra.

Antal Árpád kifejtette: tudatában van annak, hogy akiket ezek az intézkedések érintenek – főként a fiatalok – nehezen tudják elfogadni a szigorításokat, ám ilyenkor gondoljanak szüleikre és nagyszüleikre, akik leginkább ki vannak téve a fertőzés és az ezzel járó betegség veszélyének.

Sok kérdésre nincs még válasz

Antal Árpád hozzátette: sok az összeesküvés-elmélet, és ő maga sem rendelkezik elegendő információval, hogy meg tudja ítélni, hogy az illetékes hatóságok döntései arányosak-e a betegség súlyosságával. Tény az, hogy együtt kell élni a vírussal és meg kell találni a módját, hogy amennyire lehet éljük az életünket és dolgozzunk. Meglátása szerint nem megoldás az, hogy lebénul az élet, hiszen az negatív hatással volt és továbbra is az lehet a gazdaságra is.  

A sepsiszentgyörgyi polgármester arra is rámutatott, hogy a kormány hetek óta ígéri, ám még nem fogadta el, hogy ilyen esetben az egyik szülő fizetett szabadságot vehet és otthon maradhat a 14 év alatti gyerekével, aki nem tud óvodába, iskolába járni. Antal Árpád szerint erre a helyzetre nagyon sürgősen megoldást kell találni, hiszen több hazai településen érvénybe lépett a vörös forgatókönyv és a szülők nem hagyhatják otthon egyedül gyerekeiket egy számítógép mellett.

Antal Árpád szerint az a legfontosabb, hogy mindenki vigyázzon magára és másokra, ám még akkor sincs százszázalékos garancia, hogy nem fertőződhetnek meg. Rámutatott: ő maga az átlagnál jobban vigyázott magára ám mégis elkapta a fertőzést.

Személyes tapasztalatra utalva a sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta: nála fiatalabbak könnyebben átesnek a fertőzésen, ám ő maga sem tartozik a veszélyeztetettek közé, nincs krónikus betegsége, aktív életet él, sportol és ennek ellenére jelentős energiaveszteséget okozott a fertőzése, láza volt, nem érezte az ízeket és szagokat, amik mostanra valamelyest visszatértek, ám továbbra sem tökéletesek, hiszen például nem érzi a különbséget a házicsokoládé és a csipőspaprika között.

Kapcsolódók

Kimaradt?