Grönland első börtönében szépség és nyers erő lesz

A Dániához tartozó szigetországban eddig ne létezett börtön. Grönland első büntetőintézete fővárosban, Nuukban épül fel. Nyolcezer négyzetméteres létesítmény lesz, a szépség és a nyers formák kontrasztja jegyében tervezi a két nyertes építészeti iroda.

A Dániához tartozó szigetországban eddig ne létezett börtön. Grönland első büntetőintézete fővárosban, Nuukban épül fel két dán építészeti iroda tervei alapján: a Schmidt Hammer Lassen Architects és a Friis & Moltke közösen nyerte el a Ny Anstalt büntetőintézet tervezési jogát.

Nyolcezer négyzetméteres létesítmény lesz, a projekt vezérlőelve a szépség és a nyers formák kontrasztja, és ez a koncepció az anyagok kiválasztásában is tetten érhető: betont, fát és corten acélt használnak. A tervezők célja ezzel is az, hogy az épület belesimuljon a tájba.

A dán fennhatóság alatt álló, körülbelül hatvanezres Grönlandon eddig nem volt büntetés-végrehajtási intézet, az elítéltek büntetése kimerült a halászatban vagy pásztorkodásban, azaz a közmunkának valamilyen formájában. Még a gyilkosok esetében is előfordult, hogy csak az éjszakákat kellett őrizetben tölteniük, napközben munkát végeztek. Csak a visszaesőket vagy a különösen agresszív tetteseket vitték el dán börtönökbe.

Kimaradt?