Koronavírusos idénymunkások „szöktek vissza” Romániába

Háromtól 18 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, valamint 500 és 5 000 euró közötti bírsággal „várják vissza” az olasz hatóságot azt a húsz román állampolgárt, akik - igazolt koronavírusos fertőzöttekként - a karanténszabályozásokra fittyet hányva elhagyták olaszországi lakhelyüket, és Romániába utaztak.

Az észak-olaszországi Trentino Alto-Adige tartományban a rendőrök azt a feladatot kapták, hogy tartsák szemmel az igazolt koronavírusos fertőzötteket, egészen pontosan azt, hogy betartják-e az esetükben elrendelt 2 hetes karantént. Val Venosta, Val Pusteria és Bassa Atesina településeken 25 személyt - közöttük 20 román állampolgárt - nem találtak bejelentett lakhelyükön. Mint utóbb kiderült, honfitársaink nemes egyszerűséggel semmibe vették az olasz hatóságok által elrendelt karantént és hazautaztak Romániába.

A Giornale Trentino című lap tájékoztatása szerint a szabályszegő román állampolgárok, amennyiben még visszatérnek Olaszországba, akkor háromtól tizennyolc hónapig terjedő börtönbüntetéssel, valamint 500 és 5000 euró közötti bírsággal sújthatók.

Az olasz újság úgy tudja, hogy a legtöbben Val Venosta településen szegték meg a karanténszabályt, ott összesen 16 személy - 13 román, 2 bolgár és 1 moldovai - koronavírustesztje lett pozitív. Mindannyian idénymunkásként dolgoztak egy gyümölcsösben, almát szedtek. A szezon végén pedig, a karanténszabályozásra fittyet hányva, elhagyták a munkaadójuk által biztosított lakhelyet és visszatértek Romániába. 

 

Kimaradt?