Jelentés készül a nyelvi jogok romániai tiszteletben tartásáról

Széleskörű konzultációt kezdeményezett az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) az illetékes intézményekkel a regionális és kisebbségi nyelvek chartája rendelkezéseinek gyakorlatba ültetéséről. Laczikó Enikő, a hivatal vezetője elmondta, 2013 októberéig Romániának újabb jelentést kell készítenie a charta rendelkezéseinek betartásáról, ezért hívta megbeszélésre az illetékes minisztériumokat és egyéb központi hatóságokat.

A hivatalok képviselőit arra kérték, hogy mutassák be, milyen szinten állnak a chartával felvállalt nyelvi jogok alkalmazásával, illetve vázolják azokat a problémákat és nehézségeket, amelyek akadályozzák e jogok gyakorlatba ültetését. Laczikó szerint a jelentés előkészítésekor Romániának törekednie kell arra, hogy minél pontosabb és reálisabb adatokat gyűjtsön, ehhez azonban szükség van a megfelelő információáramlásra, a feladatkörök pontos megértésére, valamint konkrét ütemtervek kidolgozására.

„A jelentése alapján majd orvosoljuk a szakbizottság által kifogásolt helyzeteket, megoldásokat találjunk a különböző felvázolt problémákra és ezáltal előmozdítjuk nyelvi jogaink szélesebb körű érvényesítését” – mondta a DRI vezetője. 

Kapcsolódók

Kimaradt?