Alacsony a jövedelemplafon: csökkent a fűtéstámogatási igénylések száma Kézdivásárhelyen

Az elmúlt hat évben jelentősen csökkent a fűtéstámogatási kedvezményt igénybe vevők száma Kézdivásárhelyen, amelynek oka, hogy a jogosultsághoz szükséges jövdelemplafon, amelyet az állam határoz meg, nem követte a minimálbérek, nyugdíjak és ezzel együtt az áremelkedések mértékét.

Az öt hónapos támogatásra azon családok jogosultak, akiknek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a 750 lejt. Az öt hideg hónap alatt a kérvény bármikor leadható, értelemszerűen minél később teszik ezt meg, annál kevesebb hónapra vonatkozó támogatásra lesznek jogosultak – közölte a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális irodája.

Sok kritériumnak kell megfelelni

Kizáró tényezőket is meghatároznak, ha ezek valamelyike fennáll, akkor az igénylő nem jogosult a fűtéstámogatásra. Ilyen kritérium például, ha a kérvényező tulajdonában több ingatlan vagy lakhatásra alkalmas épület szerepel, esetleg több mint 1000 négyzetméter beltelek városon, vagy 2000 négyzetméter falun. Kizáró tényező továbbá, ha tíz évnél fiatalabb személygépkocsi vagy motorbicikli, bármilyen haszonjármű, kamion, utánfutó, lakókocsi, mikrobusz, mezőgazdasági gépek, traktor, fafeldolgozó gépek állnak az igénylő tulajdonában.

Arra is bizonyítékot kell szolgáltatni, hogy nincs az igénylő nevén 3000 lejnél nagyobb banki letét, mezőgazdaságból és/vagy állattartásból származó, 1000 eurót meghaladó éves jövedelme egyedülálló személynek, illetve mezőgazdaságból és/vagy állattartásból származó 2500 eurót meghaladó éves jövedelme a családnak.

A támogatásokra vonatkozó adatok az elmúlt öt évben azt mutatják, hogy évről évre kevesebb kézdivásárhelyi személy igényelte ezt a támogatási formát. A magyarázat pedig az, hogy az évek során az igényléshez szükséges felső jövedelmi küszöbön nem igazán változtatott a kormány, miközben a minimálbérek és a nyugdíjak nagyobb mértékben növekedtek az elmúlt években. Tehát, ha egy nyugdíjasnak modjuk 755 lej a nyugdíja, akkor már nem jogosult a támogatásra, holott ez az összeg egyébként nem sok mindenre elegendő.  

A 2014–2015-ös téli szezonban 94 fával történő fűtésre vonatkozó igénylést nyújtottak be, 8 esetben elektromos árammal való fűtésre, míg 642 esetben gázzal történő fűtésre igényeltek támogatást. A következő téli szezonban, 2015–2016-ban csökkent az igénylések száma, ez elsősorban a gázégetéssel kifűtött háztartások esetében volt jelentős: mintegy 200-zal kevesebben, 441-en igényelték a támogatást. Fafűtésre 90, míg elektromosra 8 igénylést adtak le.

Egy évvel később, 2016–2017-ben 70 esetben fatüzelésű fűtésre, hat esetben elektromos áramú fűtésre, míg 337 esetben gázalapú fűtésre igényelték az önkormányzati hozzájárulást.

A három évvel korábbi körülményekhez képest már harmadannyi gáztüzeléssel fűtött háztartás igényelte a juttatást a 2017–2018-as idényben, vagyis 218-an. Elektromos áramra 6-an, fatüzelésű fűtésre 64-en nyújtottak be támogatásigénylést.

Tavalyelőtt, a 2018–2019-es téli időszakban 150 gázas, egy elektromos áramos, és 34 fafűtéses támogatási igénylést nyújtottak be, míg egy évvel ezelőtt 22 esetben fa, négy esetben villanyáram és 133 esetben gázzal történő fűtésre igényeltek kedvezményt.

Nem érdemes a csalást kockáztatni

A legnagyobb havi összeg, amelyet visszatérít az önkormányzat gázégetésű fűtés esetében 262 lej, fatüzelés esetén 54 lej, míg villanyárammal történő fűtés esetén 240 lej. A legalacsonyabb megítélhető hozzájárulás pedig mindhárom esetben havi 20 lej.

Elektromos árammal történő fűtésre egyébként csak akkor kap a kérvényező jóváhagyást, ha semmilyen más lehetősége nincs, nem áll rendelkezésére egyéb eszköz. A kérvényezőnek a formanyomtatványban bevallott javakra vonatkozó adatait a polgármesteri hivatal mezőgazdasági, illetve az adó- és illetékirodájának előzetesen láttamoznia kell.

Azok a személyek vagy családok, akik bérlakásban laknak, érvényes bérleti szerződés alapján igényelhetik a támogatást. Azok ellen, akik hamis adatokat közölnek a család jövedelmére vagy a családtagok számára vonatkozóan, eljárás indítható a büntető törvénykönyv értelmében.

A kézdivásárhelyi önkormányzat közönségkapcsolati irodájában az idei téli szezonra október 19-től lehet igényelni és leadni a kérvényeket fűtéstámogatásra. A leadási határidő november 20-a.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?