Ez az első település Romániában, ahol ismét bevezették a kijárási tilalmat

A Galac megyei Cuca község az első olyan település az országban, ahol csütörtök hajnaltól 14 napos kijárási tilalmat vezettek be: a lakosság csak saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal hagyhatja el otthonát.

A rendkívüli döntés hátterében az áll, hogy a fertőzési ráta a Galac megyei községben - ezer lakosra vetítve - elérte a 4,74-et.

A településre belügyi egységeket irányítottak, a falut elhagyni csak különleges engedéllyel szabad. Az áthaladó személy- és áruszállító vállalatok nem állhatnak meg Cucában. A lakosságot élelemmel és alapvető létszükségleti cikkekkel ellátó vállalkozások csak különleges engedéllyel rakodhatnak le. A községben önkéntesek járnak majd körbe, és hordják ki az élelmiszert a lakosságnak. 

A mezőgazasági munkát végző személyek is csak saját felelősségre kitöltött nyomtatvánnyal hagyhatják el lakhelyüket, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tavasszal is kellett.

A karantén alá vont települést a következő területeken tevékenykedő személyek hagyhatják el: honvédelem, nemzetbiztonság, egészségügy, állatvédelem, helyi közigazgatás, szociális védelem, igazságügy, közszolgáltatás, áramellátás, közélelmezés, vízellátás, távközlés. Az érintett személyeknek a község határában állomásozó belügyi szerveknél fel kell mutatniuk munkahelyi igazolványukat, az alkalmazó által kitöltött aláírt és lepecsételt igazolványt, vagy saját felelősségre kitöltött nyomtatványt. 

A Galac megyei egészségügyi hatóságok döntése értelémben a karantén alá vont falu közterületén - beltéri és kültéri egyaránt - kötelező a maszk orrot és szájat eltakaró viselése. A községet 22-6 óra között vesztegzár alá vonják, a települést csak rendkívüli esetben szabad elhagyni: krónikus betegek, állapotos nők, egyéb sürgősségi esetek kórházba szállítása.

A községet áruval ellátó vállalkozások munkatársai 6-22 között hajthatnak be Cucára, saját felelősségre kitöltött nyomtatvánnyal, a cég hivatalos iratainak másolatával, valamint az alkalmazótól kapott felhatalmazással. Ez a jog nem illeti meg a futárcégeket, amelyek a község határában, a belügyi egységek felügyelete mellett adhatják és vehetik át a lakosság által rendelt árut. 

Kapcsolódók

Kimaradt?