Nem iratkozott fel minden diák az érettségire Háromszéken

A háromszéki végzős diákok félnek az érettségitől. Közel 600 tanuló ugyanis nem iratkozott fel a jövő héten kezdődő vizsgasorozatra. Kovászna megyében 1980 végzős diákot vártak az érettségire, de csak 1385-en iratkoztak be, közülük 300-an az elmúlt évek végzősei, mondta Farkas Csaba tanfelügyelő, aki szerint a végzők 30 százaléka azért nem vesz részt a júniusi érettségin, mert úgy ítélték meg, hogy nem elég felkészültek, ezért őszig még tanulni szeretnének, illetve vannak közöttük, akik valamilyen tantárgyból megbuktak, ezért csak a pótvizsgák után tudnak jelentkezni.

A februárban megszervezett próba-érettségin rendkívül gyenge eredmények születtek. Matematikából a próbaérettségizők kevesebb, mint 12 százaléka kapott átmenő jegyet, román nyelvből pedig 38-nak sikerült a vizsgája. Magyar nyelvből a próbavizsgázók 43 százaléka kapott ötösnél nagyobb minősítést, míg történelemből az átmenési arány 76 százalékos volt februárban. Keresztély Irma főtanfelügyelő a tavalyi érettségi eredményeket katasztrofálisnak minősítette, hiszen a diákok alig 34 százaléka kapott diplomát.

A közel egyhónapos vizsgaidőszak június 10-én, hétfőn kezdődik, és július 5-ig tart. Az első eredményeket július 8-án függesztik ki, a végleges jegyeket pedig július 12-én hozzák nyilvánosságra. Azok a diákok, akiknek nem sikerült átmenőt szerezniük az érettségin, augusztusban újra vizsgázhatnak az adott tantárgyból.

Kimaradt?