30 éves a SMURD, Raed Arafat egy nagyzenekarhoz hasonlította

Alapításának 30. évfordulóját ünnepli a romániai Sürgősségi Rohammentő Szolgálat, közismert nevén SMURD. A jeles napot alapítója, Raed Arafat jelenlétében ünnepelte az intézmény Marosvásárhelyen.

Az ünnepség során Raed Arafat, aki jelenleg belügyi államtitkár és az országos katasztrófavédelem vezetője, felidézte az indulás éveit, kétségeit és nehézségeit.„Emlékszem, mennyi kételkedés volt a mentőcsapattal kapcsolatban: hogy a tűzoltók nem végezhetnek defibrillálást, csak az orvosok! És mégis, amikor elindult az első rohammentőcsapat Libánfalvára, majd Radnótra, Szovátára, Segesvárra, egy hónappal később a saját lábán ment haza az első személy, akin tűzoltó végezte el a defibrillálást, a radnóti csapat élesztette újra. Tehát lehetséges. Talán a legtöbb időt az emberek meggyőzése és a mentalitások megváltoztatása emésztette fel” – emlékezett vissza a SMURD alapítója.

Raed Arafat azt is elmondta, jelenleg naponta 1200-1500 beavatkozást végeznek a SMURD, a tűzoltóság, a mobil intenzívterápiás és a légi rohammentők csapatai az egész országban.

„A világ más, hasonló szolgálataitól az különböztet meg, hogy több szakmát ötvözünk. Vannak orvosaink, asszisztenseink, tűzoltóink, mérnökeink, mentőorvosaink, önkénteseink, pilótáink, és mindannyian tudjuk, hogy úgy kell együttdolgoznunk, mint egy nagyzenekar tagjainak. Csakhogy itt a zene helyett az emberéletek megmentése az eredmény” – fogalmazott a belügyi államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?