Alkotmánysértőnek nyilvánították a Kübekháza–Óbéb határátkelőről szóló törvényt

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán a Csongrád megyei Kübekháza és a Temes megyei Óbéb közötti magyar–román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvényt.

A képviselőház által május végén megszavazott jogszabálytervezet előírja, hogy a román kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar–román–szerb hármashatárnál lévő új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról.

A tervezet kihirdetését Klaus Iohannis államfő elutasította, és alkotmányossági óvást emelt ellene. Az elnök szerint azért sérti az alkotmányt a képviselőház által csaknem egyhangúlag megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozna az államfő, illetve a kormány hatáskörébe. Az óvás szerint a nemzetközi kapcsolatok terén a parlamentnek az a szerepe, hogy a kormány által kidolgozott, az államfő által aláírt nemzetközi szerződéseket ratifikálja. Románia nevében kizárólag a végrehajtó hatalom kezdeményezhet nemzetközi tárgyalásokat, ezt törvény nem írhatja elő a kormány számára – érvelt az államfő.

Az alkotmánybíróság helyt adva az óvásnak egyhangúlag alkotmánysértőnek minősítette a törvény egészét. A normakontrollon elbukott törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezte. Indoklásuk szerint a határátkelő a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené, megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást. A kezdeményezők szerint egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt is, és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között.

A magyar–román–szerb hármas határnál a magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már tavaly októberben megnyílt az állandó határátkelőhely.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?