Decentralizációs törvénytervezetet terjesztett be az RMDSZ

Önkormányzati hatáskörbe utalná a jelenleg minisztériumi alárendeltségbe tartozó közszolgáltatásokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az erről szóló törvénytervezetet a szövetség frakciója kedden terjesztette be a képviselőházhoz.

A tervezet szerint 18 szervezet, illetve intézmény - köztük a tanfelügyelőség, munkaügyi hivatal, mezőgazdasági igazgatóság és telekkönyvi hivatal - irányítása kerülne a települési, vagy megyei önkormányzatokhoz.

„Amikor kormányon voltunk, a kórházak 85 százalékát öt hónap alatt decentralizáltuk. A jelenlegi kormány programja tele van decentralizációs tervekkel, de az eltelt egy évben még csak közvita szintjén sem indult el semmi" - magyarázta a tervezet létjogosultságát az MTI-nek Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

Rámutatott: minden kormánypárt hajlamos úgy gondolkodni, hogy amikor hatalmon van, akkor nem engedi ki a kezéből a hatalmat, de emiatt a megyei intézmények jelentős része nem helyi közösség érdekeit szolgálja.

„Az a lényeg, hogy a helyi közösséget kiszolgáló intézmény vezetőjét a helyi közösség nevezze ki, és ne Bukarest küldjön oda - helyi illetőségű, vagy máshonnan érkező - főnököt" - mondta a képviselő.

Hozzáette: a decentralizációs törvénytervezet azt az elvet érvényesítené, hogy a döntéshozatal felelőssége és az elszámoltatás lehetősége minél közelebb kerüljön az állampolgárhoz. Ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzatnak mindenben szabad keze lesz. Az egyes szakterületeket továbbra is az ország törvényei szabályozzák.

„Az, hogy a kórházak átkerültek az önkormányzatokhoz, nem jelentette azt, hogy a polgármester mondja meg, hogy kell operálni. Ő a menedzsment kérdésébe tud beleszólni. Hasonló módon működne ez a 18 közszolgáltatás is" - jelentette ki Cseke Attila volt egészségügyi miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?