Máramaros: kiesett a megyei tanácsból az RMDSZ, veszélyben a nagybányai alpolgármesteri tisztség

Nem jutott be a Máramaros megyei önkormányzati képviselőtestületbe az RMDSZ, mivel a vasárnapi helyhatósági választásokon nem sikerült megszerezni a minimálisan szütkséges öt százalékot.

A nagybányai képviselőtestületben viszont megőrizte két mandátumát a szövetség, de elképzelhető, hogy az alpolgármesteri tisztséget – amelyet eddig Vida Noémi nagybányai RMDSZ-elnök töltött be – már nem kapja meg a magyar érdekvédelmi szövetség. Cătălin Cherecheş újraválasztott polgármester egy hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy az elmúlt harminc év gyakorlatától eltérően megtörténhet, hogy az alpolgármesteri tisztséget nem az RMDSZ-nek, hanem a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) ajánlják fel.

Egyébként a PNL- frakció lesz a legnagyobb a megyeszékhelyen és a Máramaros megyei tanácsban is a Központi Választási Iroda (BEC) által kedden közzétett végleges eredmények szerint. A szeptember 27-i helyhatósági választásokon Cherecheş, a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpártból (PNŢCD), az RMDSZ-ből és a Humanista Erő Pártjából (PPU) álló Máramarosért Koalíció jelöltje szerezte meg az érvényes szavazatok 41,54 százalékát, és ezzel újraválasztották polgármesternek.

KÖSZÖNJÜK VÁLASZTÓINKNAK A BIZALMAT! Megőríztük Nagybányán a két RMDSZ mandátumot! részletek (a cikk folyamatosan frissül)

Közzétette: RMDSZ Nagybánya – 2020. szeptember 28., hétfő

 

A helyi tanácsot a következő pártok képviselői alkotják: PNL – 25,28 százalék, Máramarosért Koalíció – 24,43 százalék, Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR–PLUS) – 14,97 százalék, Népi Mozgalom Pártja (PMP) – 11,03 százalék, RMDSZ – 7,34 százalék (ami két mandátumot ér).

Nem jutott be a megyei tanácsba az RMDSZ

A megyei tanács elnökévé Ionel Bogdant (PNL) választották a szavazatok 34,69 százalékával, aki megelőzte a voksok 32,11 százalékát megszerző Gabriel Zeteát, a Máramarosért Koalíció jelöltjét.

Máramaros megye tanácsában is többségben lesz a PNL, amely a szavazatok 31,85 százalékát szerezte meg. További sorrend: Máramarosért Koalíció – 25,19 százalék, PMP – 11,59 százalék, USR–PLUS – 7,70 százalék, Pro Románia – 5,83 százalék. Az eddig két mandátummal rendelkező RMDSZ nem jutott képviselői helyekhez.

Koltón megduplázódott az RMDSZ-tanácsosok száma

A nagybanya.ro portál szerint Koltón 70 százalékos szavazataránnyal ismét Csendes Lajos független jelöltet választották meg polgármesternek, akit az RMDSZ is támogatott. Emellett Koltón hárommal nőtt, azaz megduplázódott az RMDSZ-tanácsosok száma (6), és Felsőbányán is eggyel több lett a bejutó képviselők száma. Mint arról a választások éjszakáján beszámoltunk, a történelmi Máramaros régióban R. Fekete Lajos hosszúmezői RMDSZ-es polgármester újrázott, az RMDSZ pedig hat tanácsossal képviselteti magát a községi önkormányzatban (s egyet bejuttatott az Erdély Magyar Szövetség is). Máramarosszigeten az értesüléseink szerint az eddigi két tanácsos helyett csak egy RMDSZ-es lesz a Tisza-parti város képviselőtestületében.

(Nyitóképen: Csendes Lajos koltói polgármester | Fotó: nagybanya.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?