Újra utcára vonultak a kenyérgyári dolgozók Sepsiszentgyörgyön

Újra utcára vonultak a csődbe ment sepsiszentgyörgyi kenyérgyár, a Mopaco elbocsátott alkalmazottai. Kedden reggel mintegy 30 személy vonult a cég székháza elé, és elpanaszolták, hogy még mindig nem kapták meg a márciusi elszámolásukat. A cég összesen 49 ezer lejjel tartozik volt alkalmazottainak, akik fejenként 500-600 lejre várnak. Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy legrégebbi kenyérgyára áprilisban jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kért, és 94 alkalmazottjából 85-től megvált.

A sztrájkoló munkások szerint az elmúlt két hónapban már háromszor vonultak utcára, amíg megkapták az áprilisi bérüket, viszont a márciusi elszámolást nem fizették ki. Érdeklődésünkre elpanaszolták, hogy munkanélküliként jegyezték őket, a segélyt a következő hónapban kapják meg, viszont sokukat felszólították a bankok, hogy fizessék hiteleiket. Ambrus Ildikó a cég szállítási részlegének vezetője lapunknak elmondta: a Mopaco ellen csődeljárás indult, egy brassói felszámoló cég vezeti a céget, jelenleg leltározza a vállalat vagyonát, és amint értékesít valamit, kifizetik az elmaradt béreket is.

A Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője, Ördög Lajos elmondta: ismerik a Mopaconál kialakult helyzetet. Mivel a vállalat csődvédelmet kért, az alkalmazottak is felkerültek a hitelezők listájára, és csak akkor kaphatják meg fizetésüket, ha a felszámoló értékesíti a vállalat vagyonát. A háromszékiek által „régi kenyérgyárként” ismert Mopaco Sepsiszentgyörgyön, Szentivánlaborfalván és Kovásznán működtetett pékségeket és malmot, és ez a vállalat látta el idén iskolakiflivel a tanintézményeket. Bezárása miatt a háromszéki diákok nem kapnak tízórait.

A Mopaco a magánosítás és több átszervezés révén néhány éve a magyarországi Bige Holding tulajdonába került. Alkalmazottai többsége már 35-40 éve dolgozott a gyárban, most mindannyian munkanélkülivé váltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?