Ők is megpróbálják: bizarr jelöltek és helyzetek a helyhatósági választásokon

Egy bohóc is indul a vasárnapi helyhatósági választásokon, és olyan település is akad, ahol a három polgármesterjelölt családneve azonos. Az idei választások furcsaságairól szóló összeállításunk a román sajtó alapján készült.

Három Bucșă verseng egymással

Igen nagy a valószínűsége annak, hogy a Szeben megyei község, Alcina polgármestere Bucșă lesz. És nem azért, mert Bucșă egyedül pályázik a tisztségre, több vetélytársa is akad. Szóval a polgármester Bucșă lesz, csak a keresztneve kétséges. A PNL, a PSD, az USR-Plus polgármesterjelöltjének ugyanis a családneve azonos. Ráadásul a PSD és a PNL jelöltjét egyaránt Ioan Bucșának hívják, és csupán névrokonok.

Eltévesztette a várost

De olyan polgármester-jelölt is van, aki mindenképpen ki akart tűnni a „szürke tömegből”. Az USR jelöltjének ez bravúrosan sikerült. Daniela Dolhának ugyanis halvány gőze sincs arról, hogy milyen városban pályázik: ő úgy tudta, hogy Torda városvezetői tisztségét pályázza meg, pártja viszont Aranyosgyéres polgármesteri tisztségére jelölte. De ennek nincs semmilyen gyakorlati jelentősége, hiszen egyik városban sem tett volna semmit a mandátuma alatt.

Két párt listáján – független

Akad olyan jelölt is, aki semmiképpen sem akart kiesni a hatalomból. A Botoșani megyei Suharău jelenlegi polgármestere, Marcel Chelariu ott a két rivális párt, a PNL a PSD választási plakátjára is felkerült. A szokatlan helyzetet a liberálisok megyei szervezetének vezetője, Costel Soptică azzal magyarázta, hogy a bannereket már két héttel korábban kiragasztották, Chelariu pedig időközben megváltoztatta az opcióját, átállt a szociáldemokratákhoz.

Chelariu válasza még eredetibb: magyarázata szerint független jelöltként indul, ezért természetes, hogy mindkét párt plakátjaira felkerült, hiszen községében a politikai táborok éppen e két párt között oszlanak meg, függetlenként pedig ki kell elégítenie választóinak politikai óhaját.

De ugyanígy két párt listáján indul volna a Galac megyei Suhurlui község helyi tanácsának egyik jelöltje, is, aki a PMP és a Pro Romania színeiben is mandátumot akart szerezni. A Galac megyei választási iroda szóvivője azzal érvelt: azt hitte, hogy a községében is megismétlődött a Szeben megyei eset, azaz a jelölteknek azonos nevük van. Végül a jelölt nem indulhatott a választásokon.

Ferenc pápa kezet csókolt neki

Aztán vannak természetesen kérkedő jelöltek is. Bukarest első kerületének polgármesteri tisztségére független jelöltként Tudor Helmut Schinagel pályázik. A Facebookra fotóshoppal készült felvételeket posztolt ki, az egyiken Donald Trump amerikai elnökkel ül egy medencében, a másikon Franciaország elnöke, Emmanuel Macron társaságában látható, egy harmadikon pedig – és feltehetően ez a csúcs – Ferenc pápa kezet csókol neki. Egyébként eléggé őszinte: bevallotta, hogy azért pályázik, mert meg szeretne gazdagodni.

Bobo bohóc, a polgármesterjelölt

A jelöltek között van egy Bobo művésznévre hallgató bohóc is. Ő Suceava polgármesteri tisztségére pályázik, független jelöltként. Polgári nevén Andrei Neșculescunak hívják és sikerült összegyűjtenie a jelöltséghez kötelező aláírásokat, jelöltségét pedig jóváhagyta a megyei választási iroda. Fő érdeme az, hogy a megyei PNL rendezvényein bohócmutatványokat mutatott be – ha megválasztják, akkor ezt megteheti Suceava polgármestereként is.

Kapcsolódók

Kimaradt?