Csoma Botond: mutassuk meg, hogy Kolozsváron erős magyar közösség él (X)

Csoma Botond polgármesterjelölt szerint a vasárnapi önkormányzati választásoknak az a tétje, hogy lesz-e elegendő mandátuma az RMDSZ-nek a városi tanácsban és a Kolozs Megyei Tanácsban, hogy hatékonyan tudja képviselni a Kolozs megyei és kolozsvári magyarokat. Interjú.

Kolozsvár polgármestereként mi lenne az első lépés, amit megvalósítana a városprogramban megfogalmazott célok közül? Korábban azt nyilatkozta, hogy célja megoldásokat találni a román és a magyar közösség közötti problémákra. Milyen lépések szükségesek ehhez?

Kolozsvár polgármestereként az első lépés az lenne, hogy sürgetném az építkezés elkezdését a déli és északi körgyűrűknél. Ezek a munkálatok nagyon fontosak Kolozsvár számára, egy percet sem szabadna késlekedni ezek megvalósításával. Ugyanakkor célom lenne az is, hogy tematizáljam a román-magyar viszonyt, és megoldásokat keressek a konstruktív párbeszédre. Ilyen értelemben javasolnám a városi tanácsnak polgármesterként, hogy különítsünk el pénzalapokat olyan projektekre, amelyek a román-magyar együttélés kérdésével foglalkoznak.

Ön szerint mi a tétje a vasárnapi önkormányzati választásoknak?

A vasárnapi önkormányzati választásoknak az a tétje, hogy lesz-e elegendő mandátumunk a városi tanácsban és a Kolozs Megyei Tanácsban, hogy hatékonyan tudjuk képviselni a Kolozs megyei és kolozsvári magyarokat. A tét az, hogy sikerül-e megszereznünk az alpolgármesteri és a megyei tanács alelnöki tisztséget, mert ezeken a tisztségeken keresztül tudjuk hatékonyan képviselni a magyar közösséget. Nem az RMDSZ-nek akarjuk ezeket a tisztségeket megszerezni, hanem a magyar közösségnek. Fontos az, hogy szeptember 27-én minden magyar részt vegyen a választásokon és az RMDSZ-re szavazzon, mert bebizonyosodott az, hogy csakis az RMDSZ foglalkozik a magyar közösség specifikus kérdéseivel. A román pártok beszélnek ezekről a dolgokról, de tenni semmit nem tesznek, ezt láthattuk eddig is, hogy retorikai szempontból próbálnak kommunikálni a magyar közösséggel, de konkrét intézkedéseket nem kezdeményeznek.

Azért fontos, hogy minél többen menjünk szavazni, mert a szavazás eredményétől függ az, hogy milyen arányokban leszünk jelen azokban a döntéshozatali testületekben, ahol a magyar közösség sorsával kapcsolatban is megszületnek a döntések.

Mit üzen azoknak, akik bizonytalanok a szeptember 27-i választások biztonságos kimenetelével kapcsolatban?

Az orvosok is azt mondják, hogy ha betartjuk a szabályokat, akkor biztonságosan lehet szavazni. Maszkot kell viselni, kesztyűt, fertőtlenítőszer is legyen nálunk. Ilyen értelemben egy szavazásnak sem nagyobb a kockázata, mint egy üzleti vásárlásnak. Én tehát arra buzdítok mindenkit, hogy a szabályokat betartva vegyen részt a választásokon, mutassuk meg, hogy Kolozsváron és Kolozs megyében egy erős magyar közösség létezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?