Félezerrel több gyermek kezdi magyarul az iskolát

A korábbi évek csökkenő tendenciáját nézve jó eredmény, hogy majdnem félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba, így a kisiskolások létszáma ismét - az akár lélektani határnak tekinthető - 10 ezer felett van – számolt be hétfőn Magyari Tivadar oktatási főtitkárhelyettes a „Minden magyar gyermek számít” elnevezésű beiskolázási kampány kiértékelőjén.

Mint ismert, a kampányt idén másodszor szervezte az RMDSZ főtitkársága. Célja tudatosítani a magyar közösség tagjaiban annak a fontosságát, hogy a magyar gyermekek magyar óvodába, magyar iskolába járjanak.

Magyari Tivadar tájékoztatása szerint jó hírek vannak a szórványmegyék, például Beszterce-Naszód, Brassó, Hunyad közvetlenül magyar iskoláiból arról is, hogy az ötödik osztályba átlépve kevesebb magyar gyermek térne át román tagozatra, és nem rosszak az előrejelzések a líceumi beiratkozásokkal kapcsolatban sem. Szeben megyében az utóbbi SZKT alkalmával az RMDSZ vezetősége külön is találkozott a helyi pedagógusokkal és egyházi személyekkel, akik külön kiemelték és méltatták a „Minden gyermek számít” kampány jelentőségét.

Magyari kiemelte, a beiskolázási kampány Székelyföldön sem tárgytalan, ez kiderült a legutóbbi csíkszeredai, udvarhelyszéki és erdővidéki iskolai találkozókon is. „Hiszem, még „tömbmagyar” vidékeken is tájékozottság vagy kellő érzékenység hiányában egyes vidékeken a vegyes iskolák román tagozatára íratják a gyermekeket - főleg a vegyes házasságokban. Igaz, ez kis szám, nem jellemző – de minden magyar gyermek számít” – tette hozzá a főtitkárhelyettes.

Kimaradt?