FRISSÍTVE – Újabb harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet a kormány

FRISSÍTVE: Elfogadta hétfői ülésén a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a választási kampányban érvényes szabályokra vonatkozó határozatát.

Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette: szeptember 15-től további 30 nappal hosszabbítják meg a koronavírus-járvány elleni védekezésül elrendelt veszélyhelyzetet. Raed Arafat belügyi államtitkár, országos katasztrófavédelmi igazgató elmondta, választási kampányban érvényes szabályokról a kormány javaslata alapján az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 2020/45-ös határozata rendelkezik.

Változás az eddigiekhez képest, hogy engedélyezik tüntetések szervezését, maximum száz fő részvételével és az egészségügyi előírások (távolságtartás, maszkviselés stb.) betartásával. Ugyanez vonatkozik a kampányrendezvényekre is. A kormányhatározat feloldja a még létező korlátozásokat a sportolók számára, ezentúl tehát – bizonyos egészségügyi előírások betartása mellett – a fizikai kontaktust feltételező sportágakban is újrakezdhetik az edzéseket és versenyeket.

A szeptember 27-i helyhatósági választásokon a szavazóhelyiségekben kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás mellett a kézfertőtlenítés be- és kilépéskor.

Azok, akik személyazonossági kártyával rendelkeznek, saját kezűleg fogják azt behelyezni az adatleolvasó eszközbe. Akinek még régi típusú személyazonossági igazolványa van, annak az adatait egy választóbizottsági tag fogja feldolgozni, miután lefertőtlenítette a kezeit.

Raed Arafat azt is elmondta, szemináriumokat és műhelygyakorlatokat ugyanolyan feltételek mellett lehet szervezni, mint színházi vagy más előadásokat. Ludovic Orban arra figyelmeztette kollégáit, hogy nagyon pontosan le kell szögezni a mozgóurna kérésére vonatkozó szabályokat olyan személyek esetében, akik koronavírus-fertőzöttek, vagy lakhelyi elkülönülésben vannak.

A járvány elleni védekezés enyhébb formája, a szükségállapotot felváltó veszélyhelyzet május 18-án lépett életbe először, azóta ez a negyedik alkalom, hogy a kormány meghosszabbította.

Kapcsolódók

Kimaradt?