A Bihar megyei diákok többsége a tantermekben kezdi az iskolát

Bihar megyében az összes óvodás és elemista a tantermekben kezdheti el a tanévet, ellenben 18 településen a nagyobbaknak hibrid oktatás lesz, a besorolást hetente átértékelik.

A tanévkezdés körüli tudnivalókról és a megyei vészhelyzeti bizottság ehhez kapcsolódó döntéseiről számolt be videotájékoztatóban Dumitru Țiplea Bihat megyei prefektus, Virgil Blage Bihar megyei főtanfelügyelő és Dr. Călin Sonea, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság főorvosa.

Mint elhangzott, Bihar megye településeinek legtöbbjbében a zöld forgatókönyv szerint, azaz az osztálytermekben kezdik el az tanítást szeptember 14-én. A prefektus azt is elmondta: van egy úgynevezett világoszöld forgatókönyv, ez azt jelenti, hogy elkezdődik a tényleges oktatás, de azok a gyermekek, akik egészségügyi okok miatt nem járnak majd iskolába, online követhetik az órákat.

Sárga forgatókönyv (a diákok egy része iskolában, egy része online tanul) 18 településen van Bihar megyében, ezek: Csarnóháza, Biharpoklos, Tulka, Százfalva, Cécke, Magyarremete, Oláhszentmiklós, Kisősi, Magyarcséke, Cséffa, Rév, Tóti, Harangmező, Drágcséke, Tataros, Dragánfalva, Hosszúaszó és Biharkaba. Ezeken a településeken egyelőre egy héten át lesz hibrid oktatás (azaz a diákok egy csoportja iskolába jár, a másik online tanul).

Az összes óvodás és elemista mehet óvodába és iskolába, azokat kivéve, akik egészségügyi okok miatt nem tehetik meg azt, mondta Virgil Blage, aki hozzátette: bár nem kívánják, de ha valahol a piros forgatókönyv lépne életbe, az érintettek otthon maradnak, és nem kell az online oktatásban részt venniük.

A felsőbb osztályok esetében a világoszöld forgatókönyv azt jelenti, hogy aki akar és tud, mehet iskolába, azok, akik ezt saját vagy családi egészségügyi biztonságuk miatt nem tehetik, online követhetik a tanórákat. Piros forgatókönyv esetén ezekben az osztályokban online folytatják a tanulást.

Azért, hogy ne is kerüljön sor piros forgatókönyvre, tehát az oktatás felfüggesztésére, hangsúlyozta dr. Călin Sonea, szükség van arra, hogy a szülők is felelősségteljesen viselkedjenek. Ne küldjék iskolába vagy óvodába tüneteket mutató vagy beteg gyermekeiket, mondta az orvos, aki hozzátette: ha a szülő „hibázik” és betegen küldi a gyermeket az iskolába, a közösség védelme érdekében a pedagógusoknak kell visszautasítaniuk, hogy a gyermek a közösségbe menjen.

Arra is felhívta a figyelmet, ha egy pedagógus megbetegszik, akkor az oktatást felfüggesztik addig, amíg az illetőt helyettesíteni tudják valakivel, ez pedig nehezen megoldható. Párbeszédre van szükség az iskola, a szülő és közegészségügyiek között, az egészségügynek és a nevelésnek most kéz a kézben kell haladnia, mondta befejezésül az orvos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?