Szórványkollégiumot létesítenének Szászrégenben

Több mint 40 érdeklődő vett részt Szászrégenben a hétvégén az Ady István magyarfülpösi református lelkész által kezdeményezett civil fórumon, ahol egy szórványkollégium létrehozásának lehetőségéről beszélgettek civilek, lelkészek, pedagógusok, vállalkozók. Az RMDSZ-t Brassai Zsombor megyei elnök, Erőss Csaba kerületi elnök és több helyi tanácsos képviselte. 

Szászrégen és környéke: Segesvár, Dicsőszentmárton, Marosludas, Nagysármás, Radnót és környéke szórványosodó mikró-régiónak tekinthető, ahol az anyanyelvű oktatás biztosítása kulcsfontosságú. 

A kezdeményező Magyarfülpösön több mint tíz éve működik a Szivárvány Szórványiskola és Kollégium, ezen a tapasztalaton felbátorodva kezdeményezi egy hasonló, de nagyobb térséget lefedő bentlakásos szórványkollégium létrehozását Ady István. 

A Római Katolikus Egyház kedvezményesen használatba adna egy olyan ingatlant, amelyben korábban is működött már bentlakás. Az ingatlant évek óta senki nem használja, ezért felújításra szorul, a becslések szerint mintegy 30 ezer eurós befektetéssel rehabilitálható az épület. „Miért ne lehetne kihasználni itt Szászrégenben is a meglévő lehetőséget? A bentlakás romos állapotban, de létezik. El kell indítani egy olyan civil mozgalmat, összefogást, amely lehetővé teszi a kollégium létrejöttét és működését. Ez nemcsak Szászrégenről szól. El kell kerülni azt, hogy a magyar gyerekek román iskolába menjenek. Meg kell adni a lehetőséget, hogy magyarul tanuljanak”- hangsúlyozta Ady István lelkész. 

Egy szórvány magyar közösségi házba befektetni soha nem haszontalan, mert ha megvan az intézmény és megfogalmazódik küldetése, akkor minden bizonnyal lesz érdeklődés és érdekeltség is – fogalmazott Brassai Zsombor, és hozzátette, hisz a helyi összefogás erejében, azonban meg kell találni ehhez az intézményi támogatási forrásokat, amelyek majd lehetővé tennék az intézmény működését. 

„A magyar oktatásról ma kell gondoskodni, nem akkor, amikor már be kell zárni a magyar osztályokat. Éppen ezért ezt az ügyet is fel fogjuk karolni”- nyilatkozta az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke. 

Erős Csaba, az RMDSZ szászrégeni megyei tanácsosa szerint a régeni magyarságnak ezt feltétel nélkül támogatni kell. „Személy szerint meg fogok mindent próbálni, hogy ez a projekt elinduljon, és a beszélgetés után konkrét lépések is történjenek, hogy ez a kezdeményezés megvalósuljon. Itt nemcsak anyagi, hanem erkölcsi és szakmai támogatásra is szükség van”- mondta a megyei tanácsos. 

A kezdeményezők egy hatástanulmány készítésébe fognak a térség demográfiai helyzetének felmérése végett, majd a hét  folyamán a kezdeményezők újabb tanácskozást terveznek.

 

Kimaradt?