A magas fertőzöttség miatt tizenkét háromszéki településen hibrid oktatásra készülnek

Kovászna megye településeinek többségében minden diákot fogadni tudnak az iskolákban, azaz a „zöld forgatókönyv” valósul meg, és 12 településen váltakozva tanítanak online és az tantermekben, azaz az iskolakezdés „sárga forgatókönyvére” készülnek, mivel ezeken a településeken magas a koronavírus fertőzöttek száma – közölte hétfőn a háromszéki tanfelügyelőség.

Az intézmény honlapján közzétett közlemény szerint minden háromszéki iskola arra készül, hogy jövő héttől fogadni tudja a tanulókat, ezért egyes helyeken plexifalakat szerelnek fel, így választják el egymástól a gyerekeket, máshol pedig egyszemélyes padokat rendeltek, illetve van, ahol már berendezték úgy az osztálytermeket, hogy biztosítani tudják a diákok közti megfelelő távolságot.

Atipikus iskolai évre számítanak, lesznek felmerülő problémák, amelyeket menet közben kell megoldani, sok kérdést kell még megválaszolni, de a márciustól eltelt időszak tapasztalatára alapozva meg tudnak nyílni az iskolák és elkezdődhet a tanítás – összegez a tanfelügyelőség közleménye.

Kovászna megyében 3000 táblagépet rendeltek a hátrányos helyzetű diákok számára, hogy ezekkel lehessen biztosítani az esetleges távoktatáshoz szükséges eszközöket. Minden önkormányzat lehetőségei szerint támogatta az iskolák felkészítését. E tekintetben Sepsiszentgyörgy áll a legjobban, ahol a helyi önkormányzat 5,2 millió lejt utalt ki az iskolakezdésre való felkészüléshez. Ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi pedagógusok számára 1500 lejes támogatást is biztosít, amit igények szerint felpótolva számítógépet vásárolhatnak maguknak.

Bár a diákok fizikai jelenlétében indul a háromszéki iskolák java része, készülnek más forgatókönyvekre is, ezért 14 iskola rendelt 593 laptopot, 51 interaktív iskolatáblát és 95 professzionális webkamerát. 35 iskola a „jövő osztálya” program keretében használja a „G Suite for Education” és „Office365” applikációkat, de minden iskolát be szeretnének csatolni ebbe a programba. Eddig 1030 háromszéki tanár vett részt az online oktatási platformok használatáról szóló képzésen és több mint 1000 további pedagógus jelenleg tanulja ezek használatát.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint Kovászna megye 15 településén nem jegyeztek egyetlen koronavírus fertőzöttet sem az elmúlt 14 napban, illetve további 23 településen ezer lakosra számítva 1 alatti a fertőzöttek száma. Háromszéken 12 olyan település van, ahol ezer lakosra számítva a fertőzési ráta 1 és 3 között van, így ezeken a településeken az iskolakezdés „sárga forgatókönyve” valósulhat meg, azaz az online tanítást vegyítik a diákok fizikai jelenlétével.

A háromszéki városok közül Sepsiszentgyörgyön ezer lakosra számítva 0,77 a fertőzöttek száma, Baróton 0,33 és Kovásznán 0,91. Ennél nagyobb a fertőzési ráta Kézdivásárhelyen, ahol 1,37 a mutató értéke, és Bodzafordulón, ahol 1,28 ezer lakosra levetítve. A háromszéki községek közül a legfertőzöttebbnek számít Torja (2,58), Kökös (1,95), Gidófalva (1,88), Dobolló (1,82), Kézdipoján (1,75), Maksa (1,62) és Gelece (1,54).

Kapcsolódók

Kimaradt?