Tanügyminiszter: a szülők szeptember 10-éig tudják meg, hogyan kezdődik az iskola, óvoda

Hétfőn, szeptember 7-én kapják meg a tanintézmények a megyei közegészségügyi igazgatóságtól (DSP), hogy az adott településen, elmúlt két hétben jegyzett járványadatok milyen tanévkezdést (zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv) tesznek lehetővé. Ezt figyelembe véve az iskoláknak csütörtökig, szeptember 10-éig közölniük kell a szülőkkel, hogy szeptember 14-étől milyen formában kezdődik a tanítás. Eddig a dátumig az óvodák sorsa is ki kell hogy derüljön.

Minderről Monica Anisie tanügyminiszter nyilatkozott az edupedu.ro tanügyi portálnak. Mint rámutatott: miután a helyileg illetékes közegészségügyi hatóság közli az elmúlt 14 napban jegyzett járványadatokat, a tanintézmények vezetőségei döntik el, hogy konkrétan milyen menetrendben kezdődik el a tanítás.

Mint ismert, a hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

Az épület adottságai és a személyzet létszáma miatt emellett számos helyi specifikussággal kell mindenhol számolni. Anisie azt mondta, jó lenne, ha legkésőbb holnap vezetőségi gyűlést tartanának az iskolák, hogy javaslatot tegyenek az iskolakezdésről a tanfelügyelőségeknek, és hogy szeptember 10-éig a megyei vészhelyzeti bizottságok közölhessék a tanévkezdési forgatókönyvet. Hozzátette, az iskoláknak szeptember 10-éig közölniük kell a szülőkkel, hogy 14-én pontosan milyen formában kezdődik az oktatás. Ugyaneddig a dátumig az óvodák sorsa is ki kell hogy derüljön.

A szaktárca vezetője hangsúlyozta: a tanítás szeptember 14-én megkezdődik. Mint írtuk, Ludovic Orban miniszterelnök a múlt héten azt mondta: szakemberekkel tárgyalva szóba került, hogy csak október elsejétől térjenek vissza a pedagógusok és diákok a tanintézményekben, addig pedig online folyjon a tanítás, de nem sokkal azután a kormányfő nyomatékosította, hogy a tanítás szeptember 14-én megkezdődik. Az említett forgatókönyvet járványtani szakemberek javasolták, de hivatalosan nem került sem a kormány, sem az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU) asztalára. Ha ez megtörténik, és ez ügyben döntés születik, közölni fogják a nyilvánossággal, tette hozzá.

(Címlapi illusztráció forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?