Fogytán a vízkészlet Romániában?

Egyre gyakoribb országos jelenség a vízhiány. A probléma főleg a falun élő lakosságot érinti, azokon a vidékeken, ahol a vizet biztosító források hozama meggyengült vagy teljesen elapadtak.

Elzárják a csapokat

Kolozsvártól alig néhány kilométeres távolságra a falvakban a lakosság jobb esetben a kutakra hagyatkozhat, több településen vízkorlátozást vezettek be, így például a várostól mintegy 16 kilométerre, Méra egyik részében naponta csak negyed-, jobb esetben félórára engedik meg a főcsapokat. csap

A Kovászna megyei Árkoson is hasonló gondokkal küszködnek.

Hargita megyében a Homoród vidékén, ahol zömében a források vizét használják, a szárazság miatt nagyon megcsappant a vízhozam.

Homoródszentmártonban és környékén a hatóságok kénytelenek voltak vízkorlátozáshoz folyamodni, este 10-től reggel 5 óráig elzárják a vízcsapokat.

„Szükséges a fokozott odafigyelés az ésszerű vízgazdálkodás, főleg ahol állatokat is kell itatni, illetve öntözni a kertekben" – magyarázta Miklós Géza az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökség igazgatója.

A kutak is cserbenhagynak

A falvakban az egyéni vízellátással rendelkezőknek is nagyon oda kell figyelniük a vízhasználatra, hiszen egyre kevesebb a kutakban a víz, sok helyen ki is apadtak a kutat tápláló források, így az érintett háztartásoknak a szomszédok jóvoltából, esetleg központi vízrendszerről kell ellátniuk magukat.

„Két kút van az udvarunkon és mégis a falu központjából százliteres tartályokban szállítjuk a vizet, mert mindkettő kiapadt" – részletezte a maszol.ro-nak Sipos Emese mezőmadarasi lakos, aki már a télen a hólé gyűjtésével istenni próbált, a már korábban is megtapasztalt vízhiány ellen.

„Igyekszünk minden esővizet, havat felfogni és összegyűjteni, mert egyre inkább szembesülünk azzal, hogy mekkora kincs a víz" – fogalmazott a mezőmadarasi lakos.miklos geza

Miklós Géza a szakaszmérnökség igazgatója elmondta: két évvel korábban a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatósággal egy olyan megoldásra gondoltak, amely alapján a téli csapadékot összegyűjtve, az elolvadt hóból nyert vizet öntözéshez használják.

Városon még elégséges a víz

„Hargita megyében, Csíkszeredában és környékén van elégséges víz" – tudtuk meg Miklós Gézától.

A szépvízi és balánbányai víztározók, illetve az 50 méternél mélyebb kutak képesek zavartalanul ellátni a lakosságot ivóvízzel.

„Marosvásárhelyen a napokban a Maros vízhozama 10 méter volt másodpercenként, ami azt jelenti, hogy a napi 55 ezer köbméternyi vízhasználat mellett sem fenyegeti a várost az vízhasználat korlátozása" – válaszolta érdeklődésünkre Nicolae Tomuleţiu, az Aquaserv szóvivője.nicolae tomuletiu

Kifejtette: a meleg időjárás következtében Marosvásárhelyen szerdán mintegy 55 ezer köbméter víz fogyott, vagyis 15-20 százalékkal több, mint általában.

A vízszolgáltató vállalat szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy Vásárhelyen a Maros vízhozama egyelőre elégséges, a fogyasztóknak vigyázniuk kell arra, hogy mennyi vizet használnak, semmiképp sem tanácsos pazarolni.

Kimaradt?