FRISSÍTVE – A belügyminiszter és a kormányfő is helyesli az országos rendőrfőnök lemondását

FRISSÍTVE: Helyesli Liviu Vasilescu országos rendőrparancsnok lemondását Marcel Vela belügyminiszter. A tárcavezető álláspontját közleményben ismertette a minisztérium a rendőrfőnök keddi lemondásáról. FRISSÍTÉS: Ludovic Orban miniszterelnök „természetes gesztusnak" nevezte a lemondást.

Marcel Vela szerint Vasilescu lemondása helyes döntés, és az intézmény megítélésének és hitelességének megőrzését szolgálja. „Ez a korrekt döntés. A megbeszélésünket követően beleegyezett abba, hogy visszavonul a főkapitányi posztról. Hozzátette, hogy folytatni kívánja rendőri munkáját, és tisztként látja el feladatait” – olvasható a közleményben.

A Román Rendőrség vezetését ideiglenesen Vasilescu eddigi helyettese, Eduard Miriţescu kvesztor látja el – közölte még a belügyi tárca.

Liviu Vasilescu kedden jelentette be, hogy lemond az országos rendőr-főkapitányság éléről, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy több magas rangú társával együtt augusztus 9-re virradó éjszaka személyesen egyeztetett az úgynevezett Duduianu-klán tagjaival a leszámolás áldozatául esett vezetőjük temetésének körülményeiről.

Vasilescu kijelentette: semmilyen törvénytelenséget nem követett el, jóhiszeműen járt el, lemondásával pedig a román rendőrség és belügyminisztérium elleni „sajtóhadjáratnak" akar véget vetni.

A Duduianu-klán vezetőjeként ismert Emi Pian augusztus 4-én hajnalban lett késelés áldozata, ezt követően a fővárosban és környékén napokig nagy erőkkel járőrözött és számos igazoltatást végzett a rendőrség, hogy elejét vegye a további leszámolásoknak, és megelőzze az alvilági erőszak elharapózását.

A média már akkor tág teret szentelt annak, hogy az áldozatot – a járványügyi előírásokat semmibe véve – otthon ravatalozták fel, s a környék három napra az alvilág drága autókkal és ékszerekkel kérkedő figuráinak zarándokhelyévé vált, a gyászolók tömegében pedig semmilyen egészségügyi óvintézkedést – maszkviselést, távolságtartást – nem tudtak, vagy nem is próbáltak betartatni a rend őrei.

Ilyen körülmények között szervezte meg Vasilescu az éjszakai találkozót egy közeli templomnál a Duduianu-klánnal, akiket – az egyik testvér, Elvis Pian szerint – arra próbált rávenni, hogy mielőbb vigyék ki a házból és temessék el a nappalijában napok óta felravatalozott halottat.

A bandavezér temetése után akkor lett országos botrány az ügyből, amikor az Adevărul augusztus 25-én videofelvételt is közzétett a rendőrségi vezetők és a Duduianu-klán éjszakai egyezkedéséről. Azóta az újságírók Klaus Iohannis államfőtől is több ízben megkérdezték: normálisnak tartja-e, hogy a rendőrség legmagasabb rangú képviselői ilyen bizalmas viszonyban legyenek az alvilággal, és felmerült-e, hogy lemondásra szólítsa fel a belügyminisztert.

Az elnök azt mondta: nem tiszte kommentálni az ügyet, de magyarázatot kér a tárcavezetőtől.

Orban: természetes gesztus Liviu Vasilescu lemondása

Természetes gesztusnak minősítette szerdán Ludovic Orban miniszterelnök Liviu Vasilescu rendőrparancsnok lemondását. Orban azt mondta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában adott nyilatkozatában, hogy „normálisnak, természetes gesztusnak” tartja a lemondást, amelyet valószínűleg „bizonyos felvételek megjelenése váltott ki”.

„Az a lényeg, hogy egy profit nevezzünk ki a helyére, egy olyan embert, aki elhivatottan végzi a munkáját, vezeti a rendőrséget és eléri a kitűzött céljainkat” – mondta a kormányfő. Orban hozzátette: a célok között szerepel az is, hogy zéró toleranciát hirdessenek a szervezett bűnözéssel szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?