Rekordmennyiségű hasist és „dzsihadista drogot” foglaltak le Konstancán

Mintegy másfél tonna hasis és több mint 750 kiló (négymillió darab) kaptagon-tabletta lefoglalásáról számolt be kedden a rendőrség és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A nagy mennyiségű drogot, amelynek feketepiaci értékét 60 millió euróra becsülik, egy hajó átvizsgálása során fedezték fel, amely vasárnap érkezett a konstancai kikötőbe Törökországból, két, Szíriában feladott konténerrel. A kábítószert 40 tonna nagy sűrűségű, szerves eredetű szappan között rejtették el.

A DIICOT közleménye szerint a "dzsihadisták drogjaként" ismert kaptagon-tablettáknak - amelyeket állítólag gyakran használtak fizikai állóképességük és önbizalmuk javítására az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei - rendszerint magas amfetamintartalmuk van.

Ez az eddigi legnagyobb mennyiségű hasis- és kaptagon-fogás a romániai bűnüldözés történetében. Kézre kerítésében az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) is közreműködött. Jelenleg több román és külföldi állampolgár ellen van folyamatban bűnvádi vizsgálat, hogy kiderítsék a kábítószer szállításában játszott szerepüket.

A hatóságok eddigi legnagyobb, négy évvel ezelőtti kábítószerfogása - csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása - is a Fekete-tenger partján, a konstancai kikötőben történt.

Kapcsolódók

Kimaradt?