Alkotmánybírósághoz fordul a PNL, ha a PSD a rendes ülésszakban szavaz a bizalmatlansági indítványról

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben a kedden kezdődő rendes ülésszakban szavaznak a parlamenti vakáció alatt benyújtott bizalmatlansági indítványról – jelentette be hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Meglátása szerint az új parlamenti ülésszakban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) új indítványt kell benyújtania, ha ragaszkodik hozzá – a rendkívüli ülésszak alatt benyújtott indítványt nem lehet a rendes ülésszak alatt megtárgyalni, és szavazni róla.

A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája és az erről való szavazás a két ház hétfői együttes ülésének napirendjén szerepelt. A két ház együttes ülése az eredeti programnak megfelelően 14 órakor kezdődött el, röviddel ezután azonban másfél órára felfüggesztették, mert csak 170 törvényhozó volt a teremben. A frakcióvezetők döntése értelmében 15 óra 30 perckor újrakezdték az ülést névsorolvasással, de második nekifutásra is döntésképtelennek bizonyult a testület (csak 226-an jelentek meg a szükséges 233 helyett).

A parlament két házának elnöke szeptember elsejére, keddre hívta össze a parlament idei második ülésszakának nyitóülését. Ez a folyó parlamenti ciklus utolsó rendes ülésszaka. Az alsóház új házbizottságot választ. A parlament tavaszi ülésszaka június 30-án ért véget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?