FRISSÍTVE – Felfüggesztették a két ház együttes ülését a bizalmatlansági indítvány vitájáról (percről percre)

FRISSÍTVE: A kétkamarás parlament hétfőn 14 órakor kezdődött együttes ülésén szavaznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi „káoszra" hivatkozva, a PNL-kormányt korrupcióval vádolva kezdeményezte a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt. A Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Pro Románia párttal együtt a papírforma szerint összegyűjthetik a szükséges 233 szavazatot a Ludovic Orban vezette kabinet megbuktatásához, de csak akkor, ha a szavazáson nem lesznek hiányzók és „átszavazók”. FRISSÍTÉS: Az ülést felfüggesztették, és délután fél négykor folytatják.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 31 august 2020

Közzétette: Privesc.Eu – 2020. augusztus 31., hétfő

 

15:31

Felfüggesztették az ülést

Mivel csak 170 törvényhozó jelent meg a 14 órára meghirdetett ülésen, a parlamenti frakciók vezetőinek konszenzusos döntése alapján a két ház együttes tanácskozását 15.30 órára halasztották – jelentette be Florin Roman, a PNL frakcióvezetője.

15:29

Hiányzik a PNL, az USR és az RMDSZ

A PSD, az ALDE és a Pro Románia közölte, hogy megszavazza a bizalmatlansági indítványt, az ülésről hiányzik a kormányzó PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ. (Hotnews)

15:24

Iohannis az indítvány elutasítására kérte a törvényhozókat

Klaus Iohannis államfő hétfőn arra kérte a szenátorokat és parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt. (MTI)

15:22

Elveszített négy szavazatot a PSD

Bár az ALDE-vel és a Pro Romániával – illetve a PSD-hez hű kisebbségi képviselőkkel – közösen a szükséges 233 voksnál eggyel többel is rendelkezett az ellenzék, a parlamenti ülés előtt négy szavazatot biztosan elveszített. Cătălin Rădulescu és Adrian Todor törvényhozók betegség miatt maradnak távol, Valeriu Steriu lemondott mandátumáról, mert kinevezték az energiaár-szabályozó hatósághoz (ANRE), Carmen Dan volt belügyminiszter pedig a Facebook-oldalán közölte, hogy önkéntes elkülönítésbe vonult, miután az édesanyját koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták. (Hotnews)

După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele,...

Közzétette: Carmen DAN – 2020. augusztus 31., hétfő

 

15:19

Megkezdődött az ülés

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök megnyitottnak nyilvánította az ülés, és megbeszélésre hívta a frakcióvezetőket.  

15:13

Nem csipkedik magukat...

Bár negyedórája meg kellett volna kezdődnie a parlamenti vitának, a törvényhozók még mindig csak gyülekeznek az ülésteremben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?