Sűrű napokat tudnak maguk mögött a csíki hegyimentők

Több alkalommal riasztották a héten a Salvamont Csíki Hegyimentő Csapat munkatársait. Öngyilkossági kísérlet, munkabaleset, eltévedt turisták – címszavakban így foglalhatjuk össze az önkéntes mentőcsoport elmúlt napjait.

Kedden éjszaka eltűnt személy kereséséhez riasztották a hegyimentőket, négy órás éjszakai keresés után reggelre szerencsésen megkerült az illető. Lapunk érdeklődésére Bertóti Zsolt, a hegyimentő csapat munkatársa elmondta: a pszichés betegséggel küzdő férfi búcsúlevelet hátrahagyva távozott lakhelyéről és kóborolt Csíksomlyó, illetve Pottyond térségében.

A hegyimentők az éjszakai keresés során nem akadtak az eltűnt személy nyomára, aki reggelre lakott településre tévedt és ismerősökkel találkozott, akik értesítették a családot. A férfit kórházba utalták.

Csütörtökön a Gyimesekben történt traktoros balesethez riasztották a szolgálatot. Amint arról lapunkban is beszámoltunk, egy traktor felborult, és az édesapja mellett az utastérben tartózkodó fiatal lány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Bertóti Zsolt az eset kapcsán elmondta: a Naskalat hegy közelében történt baleset során a traktort vezető férfi ki tudott ugrani a felboruló gépjárműből, azonban a lánynak erre nem volt ideje. Az esethez riasztott mentőhelikopter hiába indult el időben, a lány életét nem lehetett megmenteni. A holttestet a lakosság szállította be a településre.

Bertóti Zsolt hangsúlyozta: míg a korábbi években gyakoribbak voltak azok az esetek, amelyek során turisták, kirándulók szenvedtek balesetet, ez a tendencia megváltozott és gyakrabban riasztják őket munkabalesetekhez. A mezőgazdasági tevékenységek során bekövetkezett eseteket leggyakrabban emberi figyelmetlenség okozza.

A szakember elmondta: hiába jár valaki évtizedek óta ugyanarra a területre, a terepviszonyok bármikor megváltozhatnak, kimoshatja az utat az eső, mélyülhet a nyomvonal. Ha valaki figyelmen kívül hagyja ezt és nem koncentrál megfelelően az útra, könnyen bekövetkezhet a baj, amely a Gyimesekben ezúttal tragédiához vezetett.

Szintén csütörtökön történt, hogy a Gyimesközéplokhoz tartozó Antalok-patakán egy 65 éves férfi légzési nehézségekkel küzdött. Ez az eset sikeresen zárult le, a hegyimentőket megelőzően a helyszínre érkező asszisztens segítségével stabilizálódott a férfi állapota és folytatta tevékenységét. Ugyanezen a napon Tusnád környékén eltévedt turistákat kellett kinavigálniuk, miután nem találták a helyes utat kirándulásuk során.

(Címlapfotó: illusztráció/Csíki Hegyimentő Csapat Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?