Magyar-magyar verseny is lesz Nagyváradon a polgármesteri székért

Kilenc jelölt indul a város polgármesteri tisztségéért Nagyváradon, magyar-magyar verseny is lesz. Ilie Bolojan jelenlegi városgazda a megyei tanácselnöki székre pályázik. Folytatjuk a jelöltbemutató sorozatunkat.

Szinte az utolsó pillanatig halogatta a döntést, de immár biztos Ilie Bolojan, a Nagyváradot három mandátumon át vezető nemzeti liberális párti (PNL) polgármester a megyei tanács elnöki tisztségéért indul el. A megyeszékhely polgármesteri tisztségéért a PNL Florin Birta jelenlegi alpolgármestert indítja, aki korábban a Városi Sportklub vezetője volt.

Az, hogy Birtának mindenképp tisztséget szánnak, sejthető volt abból, hogy az elmúlt hónapokban a jelentősebb beruházásokról, projektekről rendre ő számolt be a nyilvánosságnak. Győzelme Nagyáradon valószínűsíthető, a PNL rendszerint jól mozgósította választóit, s kicsi az esélye annak, hogy a Mentsétek Meg Romániát Szövetség és Szabadság, Egység, Szolidaritás Párt (USR-PLUS) jelöltje, Ioana Mihăilă endokrinológus orvos (PLUS), aki új arc a váradi politikában, elegendő szavazatot vonna el a liberálisoktól.

A Szociáldemokrata Párt jelölte Emilian Pavel, ő 2014–2019 között a párt EP-képviselője is volt. A politikus kis eséllyel vág neki a választási küzdelemnek.

Magyar-magyar verseny

Nagyváradon a már „hagyományosnak” mondható magyar-magyar verseny is várható, a 24-25 százalékos számarányú közösség voksaira ketten is számítanak. Az RMDSZ színeiben Cseke Attila szenátor, a szövetség megyei elnöke indul a polgármesteri tisztségért. Kampányát projektekre alapozza, azonban az elmúlt választások tapasztalatai azt mutatják, a román szavaztok nem annyira megosztottak, hogy magyar jelöltnek esélye legyen. Az RMDSZ számára inkább az a tét, hogy tudja-e növelni önkormányzati képviselői számát a majdani testületben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltje Zatykó Gyula, a párt országos alelnöke, aki Ilie Bolojan polgármester tanácsadójaként dolgozott. A kampányt, melynek kimondott célja egy magyar alpolgármesteri tisztség megszerzése, láthatóan az ő személyére és a PNL-vel való jó kapcsolatára építik. A néppárt számára ugyanakkor előrelépés lenne akár egy nagyváradi tanácsosi tisztség megszerzése, az elmúlt választásokon sem a városi, sem a Bihar megyei önkormányzatba nem jutottak be jelöltjeik.

Újdonság is van

Teljesen új színfolt a helyi politikai palettán a Szabad Emberek Pártja (POL), amelynek képviseletében Mircea Dan Jacan száll versenybe. Az egykori újságíró jelenleg a Bihar Megyei Hagyományos Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért Felelős Központ vezetője. Nagyváradi lokálpatrióta, aki nemcsak a virtuális térben, hanem a közviták során is hallatta a hangját kényesebb kérdésekben. Megjegyzendő, hogy magyar nyelvű kommunikációt a közösségi térben az USR-től és a POL-tól látni.

Futottak még, vagy meglepnek?

A Pro România képviseletében Eugen-Daniel Pop száll versenybe, ő fogorvos, jelenleg menedzserként dolgozik, az ebihoranul.ro portál vele készített interjúja szerint egy nemzetközi gyügyszerkutató- és forgalmazó cég képviselője.

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelölje Bogdan Ionuț Manafu közgazdász, ő jelenleg a igazgatója, ő 2013 novemberében a Demokrata-Liberális Párt (PDL) színeiben megyei tanácsos lett, az akkor az EP-be készülő Radu Ţîrle korábbi tanácselnök helyére.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje Daniela Ghiuro – róla sajnos nem sikerült közelebbi információt szereznünk pártja honlapján sem, jelölőlapja szerint nyugdíjas tanár.

(Címoldalas fotó forrása: oradea.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?