Ezek az egészségvédelmi szabályozások vonatkoznak a pénteken kezdődött választási kampányra

Pénteken reggel 7 órakor elkezdődött a helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely szeptember 26-án, szombaton reggel 7 órakor ér majd véget. A kormány csütörtök este – tekintettel a koronavírus-járványra – határozatot fogadott el a kampányrendezvényekre vonatkozó egészségvédelmi szabályokról.

A kampány alatt a polgármesteri, megyei tanácselnöki, valamint helyi és megyei önkormányzati képviselői tisztségért induló jelöltek kereshetik a választók kegyeit, hogy szavazzanak bizalmat nekik szeptember 27-én.

A koronavírus-járvány miatt idén szigorú óvintézkedések mellett zajlik a választási korteshadjárat. A kampányrendezvények szervezőinek gondoskodniuk kell a következő szabályok betartásáról:

  • kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése a kampányrendezvényeken részt vevő valamennyi személy számára;
  • kötelező a szemmel látható tüneteket produkáló személyek kiszűrése és a kézfertőtlenítés az esemény helyszínére való érkezéskor;
  • kötelező az egyméteres védőtávolság megtartása az eseményen részt vevők között, akkor is, ha a rendezvény utcán zajlik, vagy kopogtatós kampányakcióról van szó;
  • a kampányrendezvények/gyűlések helyszínén jól látható helyen ki kell függeszteni az egyéni védekezési szabályokat;
  • a zárt térben tartott kampányrendezvények/gyűlések időtartama nem haladhatja meg a 2 órát, és legtöbb 50 személy vehet részt ezeken;
  • a szabadtéri kampányrendezvényeken legtöbb 100 személy vehet részt, személyenként 4 négyzetméternyi felületet kell biztosítani, és ezeket jól látható jelzésekkel el kell határolni egymástól;
  • az utcán zajló rendezvények esetében legtöbb hatfős csoportokban vonulhatnak a résztvevők;
  • a kopogtatós (ajtóról ajtóra szervezett) kampányakciókon legfeljebb párban csapatok vehetnek részt;
  • a kampányanyagokat osztogató személyek számára kötelező a kézfertőtlenítés a tevékenység megkezdése előtt.

A választási törvény értelmében a választásokon részt vevő jelölteknek, politikai pártoknak, politikai szövetségeknek, választási szövetségeknek és a választópolgároknak jogukban áll szabadon kinyilvánítani véleményüket különféle nagygyűléseken, illetve a televízió, rádió, írott sajtó és más tömegtájékoztatási eszközök révén.

Katonai létesítmények területén, illetve iskolákban és egyetemeken tilos kampányrendezvényeket szervezni. Ugyanakkor a választási kampány alatt tilos a diszkriminatív tartalmú vagy gyűlöletre és intoleranciára uszító üzenetek és szlogenek használata.

A törvény azt is előírja, hogy a polgármestereknek kötelességük kijelölni a választási plakátoknak fenntartott helyeket, ugyanakkor minden párt és választási szövetség egyetlen, legtöbb 50 x 35 cm-es plakátot helyezhet el egy pannón. Tiltja a törvény az olyan választási plakátokat, amelyek színkombinációja vagy más grafikai elemei Románia vagy más állam nemzeti szimbólumait idézik.

A jelenleg tisztségben levő helyi választott tisztségviselők mandátuma eredetileg júniusban lejárt, mivel azonban akkor a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy biztonságos körülmények között megtartsák a választásokat, november elsejéig meghosszabbították megbízatásukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?