Péntek estig tartó árvízriadó érvényes tíz megyében

Sárga jelzésű árvízriadót bocsátottak ki a hidrológusok Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Máramaros, Hunyad, Bihar, Arad és Fehér megyék folyóira, a riadó csütörtök délutántól péntek estig érvényes, írja a Mediafax.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet által kiadott figyelmeztetés értelmében csütörtök délután 15 órától péntek este 22 óráig a következő folyók hidrográfiai medencéinek egyes folyóin megnőhet a vízhozam és ezzel együtt a víz szintje, meghaladva esetleg a készültségi szintet: Visó, Iza, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Szeret és Prut.

A sárga jelzésű árvízriadó csütörtök délután 15 órakor lépett érvénybe a következő folyók hidrográfiai medencéjének kisebb folyóin: Visó, Iza (Máramaros megye), Fekete-Körös, Fehér-Körös (Hunyad, Bihar és Arad megyék) és Aranyos (Fehér megye).

A felhőszakadások, szélviharok és jégesők előfordulása országszerte péntek este 18 óráig tart. A rossz idő dél-nyugatról terjed az ország többi régiójába. A lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 25 litert négyzetméterenként.

Pénteken 3 órától áradások következhetnek be egyes kisebb folyókon a Szeret felső és középső folyásának medencéjében (Suceava, Neamţ, Iaşi és Vaslui megyék), valamint a Zsizsia felső folyásának medencéjében (Botoşani és Iaşi megyék). A jelzett zivatarok és felhőszakadások következtében elszigetelten vízszint növekedés lehet más, kisebb hidrográfiai medencékben is az ország nyugati, középső és keleti részében levő dombvidékeken és hegyvidékeken, tájékoztatott az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet.

A Román Vízügyi Igazgatóság azt tanácsolja a lakosságnak, hogy kerülje a tevékenységeket az árvízriadó alatt álló folyók közelében, és tartsa be a Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselőinek a javaslatait.

Kimaradt?