Elhalasztotta a kormány az iskolai óraszámcsökkentést: ősztől csak az előkészítősöknél lesz változás

A 2020-2021-es tanévtől csak az előkészítő osztályokban fog csökkenni az iskolai óraszám, a többi cikluskezdő osztályoknál ezt az intézkedést elhalasztotta a kormány. 

Erről Monica Anisie oktatási miniszter beszélt csütörtökön a parlamentben. A tárcavezető elmondta, a kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy határozatot, amely elhalasztja az óraszámcsökkenést az egész oktatási rendszer szintjén, de kivesz az órákból az előkészítő osztályokban. 

Ezt követően közvitára bocsátják az elemi osztályok új kerettantervét, nyilatkozta Anisie. Ez azt jelenti, hogy ötödik és kilencedik osztálytól egyelőre nem változnak az iskolai óraszámok, nem szűnnek vagy nem válnak választhatóvá tantárgyak, így nem maradnak katedra nélkül tanárok. Július végén még egy olyan sürgősségi rendelettervezetet bocsátott a miniszter közvitára, ami minden cikluskezdő osztályban előírta az óraszámcsökkentést. 

Mint ismert, az elmúlt év novemberében Klaus Iohannis államelnök kihirdetésével érvénybe lépett az a tanügyi törvényt módosító tervezet, miszerint a 2020-2021-es tanévtől a heti óraszám az elemi osztályokban átlagosan 20 (napi 4 óra), gimnáziumban (5-8. osztályok) 25 (napi 5 óra), középiskolában pedig 30 órára (napi 6 óra) csökken.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?