Az olimpikonok fele megbukott az érettségin

A nemzetközi tantárgyolimpiákra készülő diákok fele megbukott az érettségin – derült ki az eredmények csütörtök esti kifüggesztésekor. Akadt olyan tanuló, aki 1,20-as osztályzatot kapott a matematika vizsgán, és nem volt egyetlen színtízes érettségiző sem – tájékoztattak pénteken a hírtelevíziók.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint összesen 209 diák – hazai tantárgyolimpiák győztesei –számára tartották meg ezen a héten Ploieşti-en az érettségit, és 49,76 százalékuknak sikerült átmenő jegyet szereznie. Számukra azért szervezték meg hamarabb a vizsgákat, mert a nemzetközi tantárgyversenyek éppen abban az időszakban zajlanak, amikor az országos érettségit tartják Romániában.

A 209 diák közül 24-en kaptak 9 és 9,99 közötti osztályzatot; 17-en 8 és 8,99, 28-an 7 és 7,99, 35-en 6 és 6,99 közötti eredményt értek el. A legmagasabb osztályzat 9,83 volt. Három tanulót kizártak a vizsgákról puskázási kísérlet miatt.

Bár az olimpikonok eredménye lesújtó, még mindig jobb a tavalyinál, amikor csak egyharmaduknak sikerült az érettségi.Az osztályzatukkal elégedetlen diákok fellebbezhettek, óvásuk eredményét pénteken függesztik ki.

Pénteken egyébként lezárulnak a beiratkozások a "rendes" érettségire. A vizsgák június 10-én keződnek a román szóbelivel.

Kimaradt?