Másodfokú viharriasztás van vasárnap reggelig több erdélyi megyében

Másodfokú (narancssárga jelzésű), az ország 12 megyéjét érintő, vasárnap reggelig érvényes viharriasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), illetve egy elsőfokú (sárga), rossz időre vonatkozó figyelmeztetést, amely az ország több mint háromnegyedére érvényes.

A meteorológusok szerint szombat déltől vasárnap reggel 6 óráig a Bánság déli, Erdély délnyugati, Olténia északi részében, valamint a Keleti-Kárpátokban és a Déli-Kárpátok nyugati részében záporok-zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók, a szél rövid időszakokra erősebben fog fújni. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken az 50-70 litert is.

Szombat délelőtt 10 órától vasárnap délután 4 óráig elsőfokú, rossz időre vonatkozó riasztás érvényes az ország legnagyobb részében. Ez idő alatt időszakosan légköri instabilitás lép fel, villámlásokra, záporokra, felhőszakadásokra lehet számítani, illetve szélviharra és jégesőre is. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 40-60 litert.

A meteorológusok ugyanakkor fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki a régiók többségére, amely vasárnap lesz érvényes 10 és 23 óra között.

Kapcsolódók

Kimaradt?