Meghalt egy várandós, koronavírusos nő, miközben mentőautóval szállították

Hivatalból eljárást indított az aradi rendőrség annak a koronavírussal fertőzött várandós nőnek az ügyében, aki életét vesztette, miközben Aradról Temesvárra szállították mentőautóval.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálódik in rem (vagyis nem a személy ellen folyik az eljárás, hanem azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény) – közölte az Agerpres hírügynökséggel Adina Aconstantinesei, az Arad megyei rendőrség szóvivője.

A koronavírussal fertőzött várandós nő csütörtök délután hunyt el, miközben Aradról szállították kórházba Temesvárra. A 39 éves nőnek megállt a szíve és a légzése, a temesvári sürgősségi kórházban azonnal újraélesztették, lélegeztetőgépre tették, de nem sikerült megmenteni az életét.

Az ügyben három kivizsgálás is folyik. Az egyiket a Temes megyei sürgősségi kórház, a másodikat az Arad megyei, a harmadikat pedig a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság végzi.

Zajlanak a kihallgatások

Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság pénteken arról tájékoztott, hogy az ügyben 15 egészségügyi alkalmazottat hallgattak ki, és az elhunyt kórlapját is áttanulmányozták. Az első információk szerint a 28-ik terhességi hétben lévő nő cukorbetegségben szenvedett, inzulinfüggő volt és kóros elhízást is megállapítottak nála.

Teodora Olariu, annak az intenzív terápiás osztálynak a vezetője, ahol a várandós nőt kezelték, mielőtt Temesvárra szállították volna, úgy nyilatkozott: a várandós pácienst SARS-CoV-2 fertőzéssel, légzési zavarokkal, cukorbetegséggel, magas vérnyomással és 2-es fokozatú elhízással diagnosztizálták. Miután a nőgyógyászati klinikán nincs COVID-19-ben szenvedő betegeket ellátó intenzív terápiás osztály, a sebészeti klinikára szállították. Szerdáról csütörtökre virradóan a páciens ellenszegülést mutatott a kezeléssel szemben, nem akart maszkot viselni, és kijelentette, hogy többet nem kíván a kórházban maradni.

Miután egyedül kiment az illemhelyre, a személyzet ismét megpróbált maszkot tenni rá. Csütörtök reggel lezuhant az oxigénszaturáció értéke, ezért úgy döntöttek, hogy Temesvárra szállítják. A mentőautóban végig mesterségesen kapott oxigént, de leállt a szíve és a légzése. Induláskor még 90-92 között volt a véroxigénszintje, a szaturáció értéke tehát a mentőautóban zuhant le – mondta Olariu.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tették a beteget lélegeztetőgépre, Teodora Olariu azt a választ adta, hogy a várandós nő önállóan járkált, beszélt, nem tűnt úgy, hogy lélegeztetőgépre szorulna. Az ügyben az orvosi kamara véleményét is kikérik.

(Címlapi illusztráció forrása: Arad megyei tanács)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?