Iohannis: biztosan nem lesz megszokott iskolakezdés

Nem lesz megszokott iskolakezdés szeptemberben, figyelmeztetett Klaus Iohannis államfő szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, valószínűleg ötvözni fogják a személyes oktatást az online iskolával.

Jövő héten megbeszélést tart az új tanév megnyitásának lehetséges forgatókönyveiről Ludovic Orban kormányfővel, Monica Anisie oktatási miniszterrel és más, az oktatás területén illetékes miniszterekkel - jelentette be szerdán Klaus Iohannis államelnök.

„Számos megbeszélést tartottam már az oktatási minisztérium vezetésével, szakértőkkel, a kormány más, ezen a téren illetékes tagjaival. Fontos előrelépések történtek a stratégiák és forgatókönyvek körvonalazódásában. Jövő héten megbeszélésre hívtam a kormányfőt, a tanügyminisztert és több más minisztert, remélem, sikerül körvonalazni a forgatókönyveket, amelyeket aztán közzé lehet tenni” – jelentette ki az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, „biztos, hogy az iskola nem fog a megszokott körülmények között elkezdődni, mivel a járvány szeptemberig nem tűnik el”.

„A kizárólagos on-line oktatás nagyon bonyolult volna. Emiatt a vegyes megoldás felé hajlunk, amely a helyi körülmények szerint is változni fog: több, vagy kevesebb on-line tanítás lesz. Erről azonban egy-két héten belül fogunk pontosan dönteni” – magyarázta Iohannis.

A szükségállapotot csak végső esetben vezetnék vissza

Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy a szükségállapot visszavezetését csak „utolsó megoldásként” használnák a járvány elleni harcban, mert az jogkorlátozással és a gazdaság megfullasztásával jár. Mint mondta, reméli, hogy a lakosság betartja a járvány elleni előírásokat, és így sikerül azt közösen megfékezni.

(Címlapkép: Agepres)

Kapcsolódók

Kimaradt?