Koronavírus-járvány: már csak a kormánynak kell elfogadnia az újabb szigorításokat

Elfogadta a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó intézkedések szigorításáról szóló javaslatot kedden az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU), a kormány így zöld utat kapott arra, hogy szerdai ülésen módosíthassa a veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendeletet.

Ha ez megtörténik, akkor várhatóan a következő szigorítások lépnek életbe augusztus elsejétől:

  • kötelező lesz a kültéri maszkviselés bizonyos órákban. Hogy hánytól hányig és pontosan hol lesz kötelező a védőmaszk viselése, azt a megyei hatóságok döntik el. Ez alól a nehéz fizikai munkát vagy intenzív testmozgást végzők, illetve az 5 évesnél kisebb gyermekek felmentést kaphatnak. Szintén nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés, ha nagy a hőség vagy nagy a levegő nedvességtartalma. Korábban Ludovic Orban miniszerelnök úgy nyilatkozott, hogy a maszkviselés a piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési eszközök megállóiban lehet kötelező. A megyei hatóságok az időpont és a hely kiválasztásánál a többi között a fertőzések számát és a járvány terjedésének gyorsaságát is figyelembe veszik.
  • a teraszok, gyorséttermek és a játéktermek 23 órától 6 óráig zárva lesznek. Ez a megszorítás azokra a boltokra is érvényes, ahol szeszes italt árulnak és fogyasztanak. A kötelező zárvatartási időn kívül a teraszoknak biztosítaniuk kell az asztalok közötti megfelelő távolságot. Tilos lesz a személyek közötti közeli kontaktus, például a tánc.
  • a tengerparton vagy úszómedencék partján a napozók között kötelező lesz a két méter távolság, ez alól csak a családtagok mentesülnek.

Egy megyében máris kötelezővé tették a köztéri maszkviselést

Argeș az első romániai megye, ahol a nyílt köztereken is kötelezővé válik a maszkviselés 5 éven felülieknek ott, ahol kettőnél több ember tartózkodik. Emellett hétköznap este tíz óráig, hétvégén pedig este 11 óráig lehet csak magáneseményeket tartani. Az új szabály szerda reggeltől lép érvénybe, jelentette be Emanuel Soare prefektus, hozzátéve, hogy az elszigetelés és a karantén nem elégséges intézkedés a megyében. Argeș megyéből hétfőn 129 új esetet jelentettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?