Egésznap magyarul beszélő csatornát indít az Euronews

Május 30-án megkezdi 24 órás magyar adásának sugárzását az Euronews - közölte a francia hírcsatorna. A magyar nyelvű műsorokat viszont már egy nappal korábban is lehet majd nézni a csatorna weboldalán, illetve mobiltelefonos alkalmazásán keresztül.

Május 29-én 11 órától elindul az Euronews magyar nyelvű adása a csatorna weboldalán, illetve az ingyenes Euronews Express mobilalkalmazás segítségével - írta közleményében a társaság. Az igazi premier azonban egy nappal később, május 30-án lesz, amikor a magyar nyelvű Euronews hírcsatorna megkezdi adását a televíziós platformon.

A magyar a 13. nyelv, amelyen az Euronews műsort sugároz, és a 2012 decemberében bevezetett görög mellett a második olyan adás, amelynek szerkesztését az adott nyelv országában végzik majd. A műsorszórás a lyoni székhelyről történik.

A magyarországi leányvállalat, az Euronews Hungary Kft. teljes egészében az Euronews csoport tulajdonát képezi, és 30 médiaszakembert foglalkoztat, akik közül mintegy húszan újságírók. Az új budapesti irodát hivatalosan 2013 negyedik negyedévében adják át, és akkor mutatják be az szerkesztőségi csapatot is. A kezdeti időszak sikerének érdekében a magyar csapat Franciaországból, az Euronews lyoni székhelyéről dolgozik, de később Budapestre költöznek majd.

„Az Euronews új, izgalmas korszakának hajnalán vagyunk. Egy új csatorna beindítása mindig különleges esemény, úgy vállalati, mint szerkesztői és kereskedelmi szempontból. Az Euronews hálózatának új szerkesztőséggel bővítése versenyelőnyt jelent a csatornának, különösen itt, Közép-Európában" - mondta Michael Peters, az Euronews igazgatótanácsának elnöke.

„Mindezek érdekében több mint harminc szakembert válogattunk be a csapatunkba, akik tevékenységüket Budapesten, Lyonban és Brüsszelben fogják végezni a tapasztalt újságíró, Kert Attila irányítása alatt. Ennek az új csapatnak és tapasztalatuknak köszönhetően minden területen részletes hírek készülnek Magyarországról, amelyeket egész Európa és világ nézői is láthatnak” – tette hozzá.

A magyar nyelvű Euronews csatorna azonnal fogható lesz egész Európában az Eutelsat Hot Bird 13A műholdról. A magyar Euronews fokozatosan meg fog jelenni a kábeles, műholdas, IPTV és TNT szolgáltató partnerhálózatok ajánlataiban.

Jelenleg az angol és német nyelvű Euronews hírcsatornát Magyarországon 816 ezer előfizető fogja a főbb szolgáltatókon keresztül (UPC Magyarország, Magyar Telecom, MinDIG TV, Invitel, Antenna Hungária). A 2012-es Európai Média Felmérés eredményei szerint az Euronews a negyedik legnézettebb magyarországi hírcsatorna, amelyet az átlag fölötti jövedelemmel rendelkező személyek 7 százaléka minden héten néz.

Kimaradt?