A kormányfő a koronavírusos betegek és kontaktjaik „listázására” szólított fel

Ludovic Orban kormányfő felkérte az egészségügyi rendszer illetékeseit, a közegészségügyi igazgatóságok vezetőit, hogy készítsék elő a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált, és a kórházat saját kérésükre elhagyó személyek, illetve azok kontaktjainak adatbázisát annak érdekében, hogy amint a karanténtörvény a jövő héten hatályba lép, azonnal ki lehessen adni a 14 napos otthoni elkülönítésre vonatkozó rendeleteket.

Orban a belügyminisztérium székhelyén pénteken tartott távkonferencia keretében számolt be erről a prefektusoknak és a koronavírus-járvány megfékezéséért felelős intézmények vezetőinek.

Elmagyarázta, a törvény hatályba lépésével a közegészségügyi igazgatóságoknak (DSP) biztosítaniuk kell, hogy minden olyan fertőzött személy, aki az utóbbi napokban saját kérésre elhagyta a kórházat, otthoni elkülönítésbe kerüljön és kezelésben részesüljön, illetve azt is, hogy az ezt követően diagnosztizált személyek átessenek az orvosi felmérésen, amely a COVID-kórházakban történik. A kontaktszemélyek esetében pedig el kell rendelniük az otthoni elkülönítést.

„Nagyon fontos megbizonyosodnunk afelől, hogy a vírus bármely lehetséges hordozója betartja az elkülönítésére vonatkozó intézkedéseket, az orvosi ajánlásokat, és nem veszélyezteti a többi állampolgár egészségét” – szögezte le a kormányfő.

Hozzátette, nehéz volt megértenie az új törvény azon kitételét, hogy a karanténba vagy elkülönítésbe való helyezés ellen a páciens 48 órán belül fellebbezhet, és azt tanácsolta a COVID-19-cel diagnosztizált személyeknek, hogy legalább 5 napig maradjanak a kórházban az alapos orvosi kivizsgálás érdekében, még akkor is, ha tünetmentesek, amint a törvény azt korábban előírta.

„Voltak esetek, hogy a pácienseknek nem voltak tüneteik, elhagyták a kórházat, majd visszakerültek oda válságos állapotban, sőt egyesek közülük meg is haltak” – indokolta meg kérését Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?